Σπίτι μου: Οι τρεις αλλαγές που έρχονται στη δεύτερη φάση του προγράμματος
Ανανεώθηκε:
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διπλασιασμό του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η δεύτερη φάση του προγράμματος, που στόχο έχει να προσφέρει μια «φθηνή» πρώτη κατοικία σε νέους από 25 έως 39 ετών, έρχεται με τρεις σημαντικές αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες.
- Ελάχιστο εισόδημα:
Το ελάχιστο εισόδημα του ενδιαφερόμενου ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, μαζί με το τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως αν το πραγματικό ετήσιο εισόδημα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ και με τα τεκμήρια ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, τότε μπορεί να ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα.
- Παλαιότητα του ακινήτου:
Για την παλαιότητα λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος η παλαιότητα οριζόταν από την από την αποπεράτωση του ακινήτου.
- Ανώτατο ετήσιο εισόδημα:
Για τους άγαμους, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ
Για τους έγγαμους χωρίς παιδιά, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ
Για τις οικογένειες με παιδιά, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα δέχεται προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, πέραν του πρώτου.
Υπενθυμίζεται πως το «Σπίτι Μου» έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και μέσω του προγράμματος νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.