ΧΡΗΜΑ

Φοιτητική κατοικία: Στα ύψη οι τιμές και στα μεγαλύτερα σπίτια λόγω συγκατοίκησης

Φοιτητική κατοικία: Στα ύψη οι τιμές και στα μεγαλύτερα σπίτια λόγω συγκατοίκησης
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI)

Στη λύση της συγκατοίκησης στρέφονται πλέον όλο και περισσότεροι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, μακριά από την οικογενειακή τους κατοικία, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα του ενοικίου αλλά και των λογαριασμών του σπιτιού.

Η συνεχώς αυξανόμενη, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας, τάση προς τη συγκατοίκηση έχει ωστόσο οδηγήσει προς τα πάνω και τις τιμές των μεγαλύτερων διαμερισμάτων – δηλαδή εκείνων με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια- που απευθύνονται σε φοιτητές, όπως διαπιστώνει ο δείκτης τιμών του Spitogatos, SPI.

Ενδεικτικά, επισημαίνει την περιοχή Πατησίων – Αχαρνών όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σε «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της Αττικής καταγράφονται ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. Για παράδειγμα, σε διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή το ενοίκιο φτάνει φέτος τα 9,5€/τ.μ., ακριβότερο κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Στο Κέντρο της Αθήνας η αντίστοιχη αύξηση φτάνει το 13% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 16%.

Ο χάρτης των φοιτητικών κατοικιών της Αθήνας

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων, το «σαφάρι» της κατοικίας από τους φοιτητές που πέρασαν σε σχολές της πρωτεύουσας και τις οικογένειές τους, εάν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, θα γίνει σε κάθε περίπτωση με εντατικούς ρυθμούς.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων άλλωστε, κάνουν λόγο για ίσως την πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων ετών όσον αφορά στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας. Στη διαμόρφωση της εικόνας των ενοικίων της πρωτεύουσας, σημαντικό ρόλο αποδίδουν στο γεγονός της χαμηλής διαθεσιμότητας ακινήτων που είναι κατάλληλα για φοιτητές, με καθοριστικό παράγοντα και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες αντί να τα νοικιάσουν.

Συνολικά στην Αττική, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας φτάνει σύμφωνα με τον δείκτη τιμών SPI στα 10,8 ευρώ ανά τ.μ. με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια. Στον αντίποδα οι χαμηλότερες ζητούμενές τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Ακόμη όμως και στις θεωρητικά «οικονομικές» περιοχές της πρωτεύουσας, τα ενοίκια για ένα μικρό διαμέρισμα πλησιάζουν πλέον τα 400 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σε λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα (έως 65 τμ.), η χαμηλότερη μέση τιμή εντοπίζεται στην περιοχή του Αιγάλεω με 429 ευρώ ενοίκιο ενώ ακολουθούν Πατησίων- Αχαρνών με 431 ευρώ και η Κυψέλη με 433 ευρώ. Τα υψηλότερα ενοίκια από την άλλη πλευρά, καταγράφονται σε Κολωνάκι - Λυκαβηττό με μέση τιμή ενοικίου τα 808 ευρώ και ακολουθεί το Μετς με 750 ευρώ.