Έρχεται σήμερα νέα αύξηση των επιτοκίων - Τι σημαίνει για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Στη Φρανκφούρτη είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών της για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ.
Μια ημέρα μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία άφησε σταθερά τα επιτόκια του δολαρίου στο επίπεδο του 5% με 5,25%, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων εντός του 2023, οι αγορές περιμένουν τον «χρησμό» της Κριστίν Λαγκάρντ.
Αυτό που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί είναι ότι σήμερα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων της τάξης των 25 Μονάδων Βάσης, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Έτσι, τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσουν στο 4%.
Εντούτοις, το ενδιαφέρον στρέφεται στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η Κριστίν Λαγκάρτν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, όπου και αναμένεται να δώσει το στίγμα των μελλοντικών της κινήσεων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να συνηγορήσουν σε ένα «πάγωμα» της σκληρής νομισματικής πολιτικής. Από τη μία η μείωση του πληθωρισμού το Μάιο και από την άλλη η –έστω και τεχνική- ύφεση στην οποία έχει μπει η Ευρωζώνη είναι ισχυρά επιχειρήματα στα χέρια των «περιστεριών» που θεωρούν ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα.
Από την άλλη, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υψηλός ενώ υπάρχει φόβος ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε νέα αύξηση στις τιμές της ενέργειας, καθώς η ζήτηση θα αυξηθεί λόγω της ανάγκης να γεμίσουν οι αποθήκες για το χειμώνα. Άρα, υπάρχει μια μερίδα αναλυτών –αλλά και ισχυρές φωνές μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ- που προβλέπουν και πιέζουν αντίστοιχα για τουλάχιστον δύο επιπλέον αυξήσεις εντός του έτους, πέραν της σημερινής. Εξάλλου, και η FED άφησε ανοικτό ένα αντίστοιχο ενδεχόμενο, μολονότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σαφώς υψηλότερα σε σχέση με αυτά της Ευρωζώνης.
Πίεση για τις επιχειρήσεις
Η συνέχιση του κύκλου της σύσφιξης των επιτοκίων έχει άμεσο αντίκτυπο στον επιχειρηματικό στίβο, καθώς το κόστος του χρήματος γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο. Πλέον, για τις νέες χορηγήσεις το τελικό επιτόκιο (Euribor πλέον τραπεζικού περιθωρίου) ξεπερνά ακόμη και το 6%, καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματική τη χρηματοδότηση μιας σειράς επιχειρηματικών σχεδίων, χωρίς την αξιοποίηση άλλων εργαλείων όπως για παράδειγμα των Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίστοιχα, «παγωμένη» είναι το τελευταίο διάστημα και η αγορά εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων, καθώς το κουπόνι θα έπρεπε να ξεπερνά τα επίπεδα του 7% ή ακόμη και του 8% προκειμένου να είναι δελεαστικό για τους επενδυτές.
Τι ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι προστατευμένοι από τις αυξήσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν επιβάλλει ήδη «ταβάνι» στο κόστος δανεισμού. Γεγονός που σημαίνει ότι για τον επόμενο ένα χρόνο περίπου, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων δεν θα έχει αντίκτυπο στη μηνιαία δόση των δανειοληπτών. Εντούτοις, εφόσον το «ακριβό χρήμα» παραμείνει για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, νομοτελειακά οι δόσεις και των στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν, με άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.