ΧΡΗΜΑ

Ακρίβεια: Αργοί ρυθμοί στην αποκλιμάκωση τιμών των τροφίμων

Eurokinissi

Η δυσκολότερη «εξίσωση» αυτή τη στιγμή σχετικά με την αποκλιμάκωση των τιμών, αφορά στην κατηγορία των τροφίμων καθώς ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται μακρύς και αργός.

Οι διαρκείς ανατιμήσεις τον τελευταίο 1,5 περίπου χρόνο, έχουν διαμορφώσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, τέτοια, που η οποιοδήποτε περαιτέρω, έστω και μικρή, επιβάρυνση μοιάζει δυσβάσταχτη για τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον περιμένουν όχι μόνο να μην αυξάνονται άλλο τα βασικά αγαθά αλλά και να αρχίσουν να μειώνονται.

Τα στοιχεία της Εurostat που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα δείχνουν ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εμφανίζει ρυθμό αύξησης 11,2% τον Απρίλιο έναντι 14,1% τον Μάρτιο, με τον πληθωρισμό συνολικά στο 4,5%. Την ίδια στιγμή και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν την κατηγορία των τροφίμων να συνεχίζει να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό, παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Η οριακή μείωση της τάξεως του 0,1% σε μηνιαία βάση στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έδωσε μεν μία χαραμάδα ελπίδας, ωστόσο γεγονός παραμένει ότι η αποκλιμάκωση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Θα επιστρέψουν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα;

Η εικόνα που μεταφέρουν από την πλευρά τους, στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι πως από τη μία, σε όσα προϊόντα γίνονται νέες ανατιμήσεις, αυτές είναι λιγότερες σε αριθμό αλλά και χαμηλότερες σε ένταση. Από την άλλη, σε κατηγορίες αγαθών όπου οι ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα ήταν εντονότερες, όπως για παράδειγμα σε γαλακτοκομικά και σπορέλαια, παρατηρούνται πλέον και μειώσεις στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει, πότε η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορεί να ανακουφίσει την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές καθώς και εάν οι τιμές θα επιστρέψουν ποτέ στα προ κρίσης επίπεδα.

Στελέχη και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως από το φθινόπωρο και προς το τέλος του έτους αναμένεται μία καλύτερη εικόνα, εξηγούν ωστόσο πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουμε σε τιμές προ κρίσης, τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες -και όχι μόνο τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, η αργή αποκλιμάκωση στα τρόφιμα αποδίδεται μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι σε πολλά προϊόντα το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είτε η αγορά δεν έχει ομαλοποιηθεί, είτε οι τιμές των πρώτων υλών ή των υλικών συσκευασίας συνεχίζουν να είναι υψηλές. Παράλληλα και το κόστος ενέργειας παρότι μειώθηκε, εξακολουθεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις παραπάνω σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης. Τέλος η βιομηχανία αλλά και το οργανωμένο λιανεμπόριο διαθέτουν ακόμα αποθέματα προϊόντων αγορασμένα στις υψηλότερες τιμές του προηγούμενου έτους και μέχρι αυτά να εξαντληθούν δεν αναμένεται μείωση τιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης