ΧΡΗΜΑ

ΥΠΑΑΤ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ψηφιακές δηλώσεις αγροτών «ΟΣΔΕ 2023»

ΥΠΑΑΤ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ψηφιακές δηλώσεις αγροτών «ΟΣΔΕ 2023»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Σε λειτουργία τέθηκε στο GOV.gr, η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 - ΟΣΔΕ 2023.

Πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή έχουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους κωδικούς TAXIS.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ τον συντονισμό της υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και την ΕΘΕΑΣ.

Η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αρχίζει και στην χώρα μας (όπως και στις υπόλοιπες χώρε της ΕΕ) μετά από την ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ για τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση, τις ενισχύσεις για τα οικολογικά σχήματα και οι συνδεμένες ενισχύσεις. Η τήρηση των αιρεσιμοτήτων σε συνδυασμό με τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα απαιτούν και περαιτέρω αλλαγές στην αίτηση που θα συμπληρωθούν με την έκδοση και των υπολοίπων ειδικών αποφάσεων εφαρμογής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «Μια σημαντική μεταβολή που διευκολύνει την πρώτη χρονιά εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, είναι ότι η δεν υπάρχει ρητή προθεσμία καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης».

Όπως αναφέρεται όλες οι αιτήσεις των αγροτών που υποβληθούν το 2023, θα παρακολουθούνται μέσω monitoring και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή της προκαταβολής. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής.

Η έναρξη της διαδικασίας θα γίνει σε δύο στάδια:

1ο Στάδιο: Από σήμερα 17.5.2023 και για 7 ημέρες δηλαδή μέχρι 24.5.2023 η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε μόνοι τους ή με την υποστήριξη των ΚΥΔ να την υποβάλουν.

2ο Στάδιο: Από 24.5.2023 οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν

  • είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).
  • είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για την λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αφορμή την παρουσίαση και την έναρξη υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε:

«Η έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αποτελεί ένα σημείο καμπής για τις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση των ενισχύσεων των αγροτών ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου κατ’ έτος, μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 και την έκδοση των πρώτων αποφάσεων εφαρμογής. Η μεταφορά και η λειτουργία της όλης διαδικασίας στο gov.gr αποτελεί μια χειροπιαστή μεταρρύθμιση που παρά την αντίθεση που συνάντησε, αγκαλιάστηκε από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους γιατί συνεπάγεται την διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων και μικρότερο κόστος για τους αγρότες για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ. Η προσπάθεια εδραιώθηκε πλέον το 2023 και στην επόμενη τετραετία η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα βαθύνει αυτή την μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα για να πάψει το θέμα του ΟΣΔΕ να αποτελεί πεδίο διενέξεων συμφερόντων που με τα εμπόδια που έθεταν και θέτουν αγνοούν και ταλαιπωρούν αδικαιολόγητα τους αγρότες σε βάρος της παραγωγικής διαδικασίας».