ΧΡΗΜΑ

«Ξεπαγώνει» τις τριετίες η αποκλιμάκωση στην ανεργία

«Ξεπαγώνει» τις τριετίες η αποκλιμάκωση στην ανεργία
Pexels

Η μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω από το 10% θα είναι ο καταλύτης για το ξεπάγωμα των τριετιών, κάτι που αν και δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, δεν αποκλείεται να «μπει» στην ατζέντα στα τέλη του χρόνου, με φόντο την αποκλιμάκωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Το ζήτημα των εκλογών και η αβεβαιότητα που προκαλεί, όσον αφορά στον σχηματισμό νέα κυβέρνησης, είναι αναμενόμενο πως θα επηρεάσει αυτή την εκτίμηση, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, το θέμα αυτό θα εξετασθεί στο τέλος του 2023, ώστε να εξετασθεί κατά πόσο η ανεργία έχει επιστρέψει σε ποσοστά μονοψήφια σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πως το στοίχημα της τιμής της ανεργίας είναι να υποχωρήσει κάτω από το 10%, «κοντά» στο ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο, το οποίο ανήλθε σε 10,9%, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον φετινό Μάρτιο υποχώρησε στο 10,9%, έναντι 12,7% τον Μάρτιο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 11,3% τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ άνεργα ήταν τον Μάρτιο 508.744 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 100.395 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 (-16,5%) και κατά 14.096 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 (-2,7%).

Τι είναι οι μισθολογικές τριετίες

Οι μισθολογικές τριετίες είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πάγιο αίτημα των εργαζόμενων με προϋπηρεσία, καθώς αυτή τη στιγμή τις «πληρώνονται» μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνισες αποζημιώσεις και εργαζόμενοι διαφορετικών «ταχυτήτων».

Μάλιστα, ένα ενδεχόμενο «ξεπάγωμα» θα οδηγούσε στην προσαύξηση του κατώτατου μισθού έως και 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012. Σύμφωνα με αυτήν καταγράφεται μια άνιση μεταχείριση των εργαζομένων, κατ’ αρχάς εκείνων που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, καθώς δεν έχουν καμία εξέλιξη στον μισθό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό που είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία πριν την εφαρμογή του νόμου 4093, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Απώλειες από 78 ευρώ έως και 234 ευρώ τον μήνα

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου:

  • Απώλειες 78 ευρώ τον μήνα, έχουν οι εργαζόμενοι με μία τριετία
  • Απώλειες 156 ευρώ τον μήνα, έχουν οι εργαζόμενοι με δύο τριετίες
  • Απώλειες 234 ευρώ τον μήνα, έχουν οι εργαζόμενοι με τρεις τριετίες

Αυτό σημαίνει πως οι ετήσιες απώλειες φτάνουν τα 936 ευρώ στο 12μηνο στην πρώτη περίπτωση, τα 1.872 ευρώ στο 12μηνο για όσους έχουν δύο τριετίες και ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες.