Πασχαλινό τραπέζι: Η «μάχη» της τιμής του οβελία στην αγορά
Ανανεώθηκε:
H τιμή στο αρνί και το κατσίκι που «πρωταγωνιστούν» στο πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών βρίσκεται στο επίκεντρο μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα, με την αγορά να έχει μπει δυναμικά στη «μάχη» του ανταγωνισμού.
Τα αμνοερίφια από την προηγούμενη Τετάρτη έχουν προστεθεί και στο «Καλάθι του Πάσχα» των σούπερ μάρκετ, μαζί επίσης με το τσουρέκι και το πασχαλινό αβγό.
Οι αρχικές λίστες που δημοσιοποιήσαν οι αλυσίδες που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» έδειχναν, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι στα περσινά επίπεδα. Τις αμέσως επόμενες μέρες αρκετές αλυσίδες προχωρήσαν σε περαιτέρω μειώσεις στις τιμές, εν μέσω ανταγωνισμού, αλλά και κάποιες σε επιπλέον προσφορές στους καταναλωτές, δίνοντας για παράδειγμα δωροεπιταγές μαζί με την αγορά τους.
Την Παρασκευή, οι τιμές σε 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, διαμορφώνονταν στο αρνί από 9,78 ευρώ το κιλό έως 10,90 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι από 9,98 ευρώ το κιλό έως έως 10,90 ευρώ το κιλό.
Οι αντιδράσεις από τα κρεοπωλεία
Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι αρνί και κατσίκι μπήκαν εν τέλει στο «καλάθι του Πάσχα» των σούπερ μάρκετ, υποστηρίζοντας ότι έχει χαλάσει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν με τους καταναλωτές τους, υπογραμμίζοντας την ποιότητα που πρέπει να κοιτούν όταν αγοράζουν αμνοερίφια για το πασχαλινό τραπέζι πέραν της τιμής.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών, των κτηνοτρόφων και των κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης επεσήμανε ότι «ο κλάδος μας έχει αποφασίσει να συμπιέσει το κέρδος του για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν και σε προσιτές τιμές και ποιοτικό προϊόν», προτρέποντας παράλληλα τους Έλληνες καταναλωτές να δώσουν βάση πρώτα στην ποιότητα και μετά στην τιμή.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κεσίδης νωρίτερα μιλώντας στo CNN Greece είχε επίσης επισημάνει την πρόθεση των κρεοπωλών να συμπιέσουν το κέρδος τους και να πουλήσουν το φετινό Πάσχα, στις περσινές τιμές.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε τη θέση ότι με την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του νοικοκυριού» στην τιμή των 10 ευρώ το κιλό σηματοδοτείται «το τέλος του Έλληνα κτηνοτρόφου» σημειώνοντας ότι ο κλάδος «ψάχνει το θέμα και νομικά».
«Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων. Θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους εμπόρους για να κρατηθούν οι τιμές που θα πουλήσουμε, κοντά στο κόστος παραγωγής, γύρω στα 8,50 ευρώ. Πλέον φτάσαμε να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής», σημείωσε ο κ. Μόσχος.
«Η πολιτεία έκανε τους κρεοπώλες αποδιοπομπαίο τράγο. Αν υπολογίσουμε κόστος παραγωγής 8 ευρώ/κιλό από τους κτηνοτρόφους φτάνουμε σε ένα κόστος 11,40 ευρώ/κιλό, από τη στιγμή που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο. Εάν συμπεριλάβουμε και τα έξοδα του κρεοπώλη (ενοίκιο, ρεύμα κτλ) χωρίς καν να κάνουμε λόγο για δικό μας κέρδος, η τιμή καταναλωτή πάει στα 14,80 ευρώ/κιλό», σημείωσε από την πλευρά του στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, εκφράζοντας τη θέση του ότι το φετινό κόστος για τον οβελία θα διαμορφωθεί κοντά στα 13 ευρώ/κιλό.