ΧΡΗΜΑ

Πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα

Οι λόγοι που οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά την πτώση που καταγράφεται στον πληθωρισμό και τις τιμές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4% συνεχίζοντας για ακόμη έναν μήνα τον τελευταίο χρόνο να διατηρούνται σε διψήφιο ποσοστό.

Αν και σε συγκεκριμένα προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που κατέγραψαν πολύ μεγάλες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα παρατηρείται, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, να μπαίνει ένα «φρένο» στις ανατιμήσεις και ενδεχομένως μικρές μειώσεις, εντούτοις, «ενθαρρυντικά» σημάδια για σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών δεν φαίνονται προς το παρόν άμεσα.

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Από την πλευρά τους μεγάλες επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων επισημαίνουν πως ενέργεια, πρώτες αλλά και δεύτερες ύλες (πχ υλικά συσκευασίας) συνεχίζουν να ανεβάζουν το κόστος παραγωγής. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς των τροφίμων δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί ακόμα στις τιμές στο ράφι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να έρχονται με χρονική καθυστέρηση.

«Η εκτίμησή μου είναι πως πηγαίνοντας προς το Μάρτιο θα υπάρξει μείωση στις τιμές στα τρόφιμα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι τιμές στα στα τρόφιμα «είναι λογικό να μην πέφτουν με την ίδια ταχύτητα γιατί οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αποθέματα άρα προτού προχωρήσουν στις μειώσεις τιμών θα πρέπει να προλάβουν να πουλήσουν τα αποθέματα που έχουν παραχθεί κατά την εποχή των υψηλότερων τιμών της ενέργειας».

«Υπάρχει μία χρονική διαφορά φάσης και την υπολογίζουμε περίπου στο δίμηνο όπου εκεί θα φαίνονται οι σοβαρότερες μειώσεις τιμών» συμπλήρωσε. Επεσήμανε ωστόσο ότι ήδη ότι στο «καλάθι του νοικοκυριού» παρατηρήθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες ότι υπήρχαν περισσότερα προϊόντα με μείωση και λιγότερα με αύξηση, με τον υπουργό Ανάπτυξης να εκτιμά πως αυτό «θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες».

Η εικόνα στα σούπερ μάρκετ

Από την πλευρά του, περιγράφοντας την εικόνα που έχουν τα σούπερ μάρκετ, o επικεφαλής της METRO ΑΕΒΕ (Μy Market), Αριστοτέλης Παντελιάδης μιλώντας στο περιθώριο της πρόσφατης έκθεσης HORECA, εκτίμησε πως ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, με κάθε επιφύλαξη και εάν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη «θα λογικευτούν τα πράγματα αρκετά». Συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Σε κάποια προϊόντα θα μαζευτούν οι «τρέλες» αλλά και πάλι τίποτα δεν θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν».

Ο κ. Παντελίδης επεσήμανε πως έχουμε περάσει την κορυφή της καμπύλης τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο και τώρα αρχίζει να πέφτει» προσθέτοντας πάντως ότι «από το αρχίζει να πέφτει ως το φτάσουμε σε λογικά σημεία έχουμε ακόμα δρόμο».

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, το θετικό είναι ότι έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν και υποτιμήσεις αν και «πολύ λιγότερο απ’ αυτό που ανέβηκαν» εντοπίζοντάς τις στην κατηγορία των τροφίμων στο χοιρινό, τον καφέ και τα σπορέλαια ενώ αναμένεται, όπως είπε υποχώρηση στα αγελαδινά γαλακτοκομικά και αργότερα στα αιγοπρόβεια.

«Για την ώρα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό» επεσήμανε ο κ. Παντελιάδης συμπληρώνοντας πως «περισσότερα προϊόντα έχουν ανατιμήσεις παρά υποτιμήσεις. Έρχονται ακόμη αρκετές ανατιμήσεις και σε τρόφιμα και σε μη τρόφιμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης