Μητσοτάκης: «Ναι» στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε πως «ναι, είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους».
Ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα παρουσιαστεί στο σχέδιο για την επόμενη τετραετία.
Όσον αφορά το διάστημα, από τώρα μέχρι τις εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είπε και νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Αγορά Εργασίας, πως «υπάρχουν δρομολογημένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν».
«Πιστεύω ότι τον Φεβρουάριο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι όταν ξεπερνούμε τους στόχους μας και όταν δεν διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη – εν προκειμένω - πρωτογενών πλεονασμάτων, προχωράμε σε στοχευμένα και προσωρινά μέτρα. Εκτός εάν η βελτίωση στην απόδοση του προϋπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά».
Υπενθυμίζεται πως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών, ειδικά με φόντο τη νεα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.
Σε συνέντευξη του στο CNN GREECE ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Γιώργος Καρανίκας είχε δηλώσει σχετικά «πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας», καθώς οι μικροί εργοδότες «παλεύουν για την επιβίωση τους, μετά και την ενεργειακή κρίση».
«Η οποιαδήποτε αύξηση θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη, αλλά θα πρέπει να είναι συνδυάζεται με κάποιες φορολογικές ή ασφαλιστικές ελαφρύνσεις προς τους εργοδότες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των τελευταίων ετών, το μισθολογικό κόστος να μειωθεί κατά 5 μονάδες. Υπολείπεται ένα ποσοστό της τάξης του 0,6% για να πραγματοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση».
Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος στην χώρα μας λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην πρόθεση αύξησης των μισθών, δήλωσε στο CNN GREECE ο κ. Καρανίκας και πρόσθεσε πως τα χρήματα αυτά βγαίνουν «από την ίδια τσέπη».
Παράλληλα, επισήμανε πως η ΕΣΕΕ επιθυμεί η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μια επιβάρυνση που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα κυρίως των μικρών επιχειρήσεων.