«Καλάθι νοικοκυριού»: Οι αλλαγές και τι συμβαίνει με κρεοπωλεία-φούρνους
Ανανεώθηκε:
Έως την προσεχή Τετάρτη το «καλάθι του νοικοκυριού» θα εφαρμόζεται στη... χριστουγεννιάτικη εκδοχή του, δηλαδή διερυρυμένο ως προς τα προϊόντα που το απαρτίζουν, λόγω των γιορτών.
Στις 4 Ιανουαρίου όταν και θα αναρτηθούν στο e-καταναλωτής οι ανανεωμένες λίστες των σούπερ μάρκετ, το «καλάθι» αναμένεται να επιστρέψει στην προηγούμενη μορφή του, με τις κατηγορίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.
Από το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, από τα προϊόντα που προστέθηκαν για τις γιορτές, το μοσχάρι να παραμείνει στις κατηγορίες κρεάτων που βρίσκονται εντός του «καλαθιού», «συμπληρώνοντας» το κοτόπουλο και το χοιρινό που ήδη υπήρχαν.
Πηγές του υπουργείου σημείωναν στο CNN Greece πως σχετικές αποφάσεις για όποιες αλλαγές πιθανόν να γίνουν στο «καλάθι», θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τη διακύμανση των τιμών, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ την 9η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, στο 98% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές.
Δεν «βλέπουν» ενδεχόμενο για «καλάθι νοικοκυριού» φούρνοι και κρεοπωλεία
Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας καλαθιού του νοικοκυριού και σε άλλους κλάδους πέραν των σούπερ μάρκετ ή των καταστημάτων παιχνιδιών – στα οποία ωστόσο δημιουργήθηκε μόνο για την περίοδο των γιορτών- κάτι τέτοιο τουλάχιστον σε φούρνους και κρεοπωλεία δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους επαγγελματίες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος ήδη από τον Νοέμβριο έπειτα από συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωνε ότι «επειδή το κρέας για να ενταχθεί μέσα στο καλάθι απαιτείται Υπουργική Απόφαση, δηλαδή νόμος, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η τήρηση του εν λόγω νόμου θα επιφέρει ελέγχους από την επιτροπή ανταγωνισμού και την πιθανότητα να ανακύψουν πρόστιμα. Όλα αυτά όχι μόνο διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων μας και μας επιφορτίζει με άγχος αλλά και καθιστούν ανέφικτη έως ακατόρθωτη την εφαρμογή του».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚΕ, Σάββας Κεσίδης μιλώντας στο CNN Greece τονίζει ότι «οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ποιοτικό κρέας στα κρεοπωλεία της χώρας και σε καλές τιμές 365 μέρες τον χρόνο».
Σχετικά με τα αρτοποιεία, από την πλευρά του o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος σημειώνει στο CNN Greece ότι οι φούρνοι έχουν κρατήσει σταθερές τις τιμές στο ψωμί από την άνοιξη οπότε και έγιναν οι τελευταίες αυξήσεις επομένως το μέτρο για συγκράτηση των ανατιμήσεων δεν βρίσκει εφαρμογή στους φούρνους. Επιπλέον ο κ. Μούσιος τονίζει πως οι αρτοποιοί σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ είναι παραγωγοί και όχι μεταπωλήτες, ως εκ τούτου πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμή κόστους.