ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Τα τρία «όπλα» στην φαρέτρα της εφορίας - Μπαράζ ελέγχων το 2023

Σε τρία ηλεκτρονικά «όπλα» βασίζεται ο νέος σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής INTIME

Σε τρία ηλεκτρονικά «όπλα» βασίζεται ο νέος σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία θα την επιτρέψουν να διαπιστώνει και να πιστοποιεί άμεσα τυχόν παραβάσεις, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των ελέγχων η ΑΑΔΕ έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την «Appodixi» που μετατρέπει σε «εφοριακούς» τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Συνέχισε με την παρουσίαση του «Eispraxis», την αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση ποσού οφειλής και τον Μάρτιο του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει και το νεότερο «υπερόπλο», «Elenxislive», το οποίο θα επιτρέπει στους αρμόδιους να πραγματοποιούν επιτόπιους και άμεσους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μέσω tablet.

Appodixi:

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η νέα εφαρμογή σάρωσης ταμειακών αποδείξεων «Αppodixi» με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και η εφαρμογή θα ταυτοποιεί αν τα στοιχεία της επιχείρησης και αν τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο… του εφοριακού και να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν με ένα απλό σκανάρισμα, ενώ μπορούν να παίρνουν και «μπόνους» για τις καταγγελίες τους.

Υπενθυμίζεται πως η οικονομική αποζημίωση για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής, μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ ή το δεκαπλάσιο της αξίας της.

Eispraxis:

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis ελέγχει το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών και την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ), ακόμη όμως και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως για κάθε οφειλή θα υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και παράλληλα, θα εποπτεύονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές και νόμιμοι εκπρόσωποι.

Ο οφειλέτης θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου και εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

Elenxislive:

Πρόκειται για ακόμα μία ψηφιακή εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2023 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το νέο εργαλείο θα επιτρέπει στους αρμόδιους να πραγματοποιούν επιτόπιους και άμεσους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μέσω tablet, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να γίνει και άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου στους ελεγχόμενους, σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το φορολογικό παρελθόν της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με γρήγορες διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ειδικότερα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners). Επίσης θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA και θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

Mπαράζ φορολογικών ελέγχων

Το 2023 θα είναι χρονιά ελέγχων για την ΑΑΔΕ, η οποία έχει δώσει ήδη εντολή για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ ακολουθούν και άλλοι.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπονται 28.000 έλεγχοι σε ακίνητα και εισοδήματα, ενώ προηγήθηκε η απόφαση με τον προγραμματισμό 15.500 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και 900 φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Πιο αναλυτικά:

  • Το έτος 2023 θα διενεργηθούν είκοσι πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι (25.500) πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.).
  • Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Παράλληλα, πέραν του παραπάνω αριθμού των φορολογικών ελέγχων, το έτος 2023 θα διενεργηθούν από τις ίδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά στους 25.500 ελέγχους, στόχος είναι οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2017 και μετά, καθώς το 2023, θα παραγραφούν οι υποθέσεις του έτους 2017 οι οποίες δεν θα ελεγχθούν.

Επίσης στο στόχαστρο είναι και οι φορολογούμενοι, που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις κατά την τελευταία τριετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης