Καταθέσεις: Ανεβαίνουν τα επιτόκια - Τι προσφέρουν οι τράπεζες
Στο μέτωπο των επιτοκίων καταθέσεων μεταφέρεται πλέον ο ανταγωνισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και η «κόντρα» τους με το Υπουργείο Οικονομικών.
Μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, κατά 50 μονάδες βάσης, που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν, έστω και με καθυστέρηση, σε αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι κυβερνητικές πιέσεις που θέλουν να μειωθεί η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Καθώς μάλιστα συνεχίζονται οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα «σκαρφαλώνει» το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor -με βάση το οποίο και τιμολογούνται τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο- η διαφορά αυξάνει διαρκώς.
Από την πλευρά τους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για τους καταθέτες, κυρίως στις προθεσμιακές, ενώ όπως τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, έπεται και συνέχεια μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι -σε αντίθεση με τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών- εδώ δεν πρόκειται να υπάρξει μια ενιαία πρόταση, αλλά η κάθε τράπεζα θα κάνει ανεξάρτητα τις δικές της κινήσεις, στο πλαίσιο του εμπορικού της πλάνου και του διατραπεζικού ανταγωνισμού.
Οι μέχρι τώρα αυξήσεις
Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα Πειραιώς «έσπασε το ρόδι» μεταξύ των συστημικών τραπεζών, καθώς ανακοίνωσε πρώτη την Παρασκευή αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων μετά και την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναπροσαρμόζει, από τη Δευτέρα 19/12/2022, τα επιτόκια του βασικού καταθετικού της προϊόντος, Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα Μέτρα Σου», προσφέροντας επιτόκιο έως και 1% για διάρκεια 12 μηνών.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, η Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα Μέτρα Σου» είναι διαθέσιμη τόσο online στην WinBank όσο και μέσω του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας. Πρόκειται για μια μορφή προθεσμιακής κατάθεσης που παρέχει στους καταθέτες την ευχέρεια να επιλέγουν οι ίδιοι τα χαρακτηριστικά της (ποσό, διάρκεια, συχνότητα εκτοκισμού κτλ.), και έτσι να την προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Αντίστοιχα, πριν από 10 ημέρες η Παγκρήτια Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τόσο για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όσο και για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, η αύξηση αφορά στα επιτόκια, τόσο των Προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και των καταθέσεων Ταμιευτηρίου, με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης των μεσοπρόθεσμων αποταμιεύσεων στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια των καταθετικών πελατών.
Αναλυτικά, στις Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ
Ακόμα πιο ψηλά ανεβάζει τον πήχη των αποδόσεων η Attica Bank, με το μέγιστο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων να φτάνει το 1,3%. Αναλυτικά, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η τράπεζα, η Attica Bank, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πελατών της όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις νέες συνθήκες επιτοκίων που επικρατούν στην Ευρωζώνη, προσφέρει από τις υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς με προνομιακά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις. Επιπλέον, το προθεσμιακό προϊόν «Double Profit» εξασφαλίζει διπλασιασμό του συνόλου των τόκων στο τέλος της περιόδου κατάθεσης 6 και 12 μηνών, ακόμα και για χαμηλά ποσά.
Η τράπεζα προσφέρει επιτόκια που φτάνουν το 1,30% για διάρκεια κατάθεσης ενός έτους, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις ξεκινάνε για ποσά από 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, από τον Νοέμβριο του 2022 η Attica Bank δημιούργησε δύο νέες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 18 και 24 μηνών, δίνοντας την δυνατότητα σε υφιστάμενους και νέους πελάτες να λάβουν ακόμα καλύτερες αποδόσεις στην κατάθεση των χρημάτων τους, σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.