ΧΡΗΜΑ

ΕΕ - Ταμείο Αλληλεγγύης: Κονδύλι 1,4 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές στην Κρήτη

Την εκταμίευση του κονδυλίου ενέκρινε το πρωί της Τετάρτης 14/12 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των πληγέντων από τον σεισμό στην Κρήτη, το 2021.

Την εκταμίευση του κονδυλίου ενέκρινε το πρωί της Τετάρτης 14/12 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης για την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν 718,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για βοήθεια σε επτά χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2021.

Για την ακρίβεια το συνολικό ποσό θα διανεμηθεί ως εξής:

  • Για τον σεισμό στην Κρήτη: 1,4 εκατ. ευρώ
  • Για την έκρηξη του ηφαιστείου στην Λα Πάλμα της Ισπανίας: 9,5 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου του 2021:

  • 612,6 εκατ. ευρώ για τη Γερμανία
  • 87,7 εκατ. ευρώ για το Βέλγιο
  • 4,7 εκατ. ευρώ για τις Κάτω Χώρες
  • 797.520 ευρώ για την Αυστρία
  • 1,8 εκατ. ευρώ για το Λουξεμβούργο

Η Γερμανίδα εισηγήτρια Henrike Hahn δήλωσε τα εξής:

«Ως ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα κονδύλια που εγκρίθηκαν σήμερα από το Κοινοβούλιο θα συμβάλουν σημαντικά στις προσπάθειες ανασυγκρότησης μετά από τέτοιας κλίμακας φυσικές καταστροφές. Η καταπολέμηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστάθηκε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας και αποτελεί απτό δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις πληγείσες από καταστροφές περιοχές. Το Ταμείο δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τις σοβαρές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002.

Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 100 περιστατικά φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σεισμών, καταιγίδων και ξηρασίας. Το Ταμείο έχει επίσης κινητοποιηθεί για 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει στήριξη 28 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης