ΧΡΗΜΑ

Δουλειά για όλους: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων σε περιοχές υψηλής ανεργίας

Δουλειά για όλους: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων σε περιοχές υψηλής ανεργίας
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, σε περιοχές «θύλακες» υψηλής ανεργίας της χώρας INTIME

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, σε περιοχές «θύλακες» υψηλής ανεργίας της χώρας, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Ωφελούμενοι είναι οι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 45 ετών και άνω και δικαιούχοι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.

Καθεστώς Κρατικής Ενίσχυσης

  • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).
  • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 12μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι του καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ) ανήκουν στις εξής κατηγορίες ανέργων

Άνεργοι σε Μειονεκτική Θέση

  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι για 12 μήνες και άνω, ηλικίας άνω των 45 ετών

Άνεργοι σε Ιδιαίτερα Μειονεκτική Θέση

  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι για 12 μήνες και άνω ηλικίας 50 ετών και άνω
  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι για 24 μήνες και άνω ηλικίας 45 ετών και άνω

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που η επιχείρηση επιλέξει το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 6 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης.

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η διάρκεια της επιχορήγησης για την πρόσληψη ανέργων σε μειονεκτική θέση, είναι 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 4 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης ενώ για την πρόσληψη ανέργων σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 6 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης.

Δείτε εδώ τη Δημόσια Πρόσκληση

Όσον αφορά στην επιχορήγηση, εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό του 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 666 ευρώ μηνιαία, και 80% με ανώτατο όριο τα 762 ευρώ μηνιαία σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας.  Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαία.

Επισημαίνεται πως η επιχορήγηση περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στο gov.gr (κλικ εδώ):

  • Επιλέγουν το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης
  • Προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης
  • H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις
  • Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης
  • Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο

Πρόκειται για ένα από τα τρία προγράμματα που ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ και το υπουργείο οικονομικών στο πλαίσιο του προγράμματος «Δουλειά για όλους» και το οποίο «άνοιξε» την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022.

Τα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης εκτιμάται πως θα οδηγήσουν στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ το νέο έτος θα «τρέξουν» ακόμη άλλα τρία προγράμματα που θα δημιουργήσουν 37.750 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.