ΧΡΗΜΑ

Στεγαστικά δάνεια: Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης

Xιλιάδες δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν δει ήδη τη μηνιαία δόση τους να αυξάνεται κατά περισσότερα από 100 ευρώ INTIME NEWS

«Πονοκέφαλο» για κυβέρνηση και δανειολήπτες έχει προκαλέσει η κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων.

Και μολονότι ακόμη αυτό δεν έχει αποτυπωθεί σε αύξηση των επισφαλειών, ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει «χτυπήσει καμπανάκι» για τις συνέπειες της ανόδου των δόσεων.

Ενδεικτικό είναι πως χιλιάδες δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν δει ήδη τη μηνιαία δόση τους να αυξάνεται κατά περισσότερα από 100 ευρώ ενώ έπεται και συνέχεια καθώς η ΕΚΤ δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τη σκληρή γραμμή στη νομισματική πολιτική.

Το θέμα άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και σε σχετική αναφορά που έκανε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα της Αχαΐας, τόνισε ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Έτσι, εντός των επομένων ημερών ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των τραπεζών ώστε να θέσουν επί τάπητος τα νέα δεδομένα αλλά και να εξετάσουν τις πιθανές μορφές στήριξης των δανειοληπτών. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένας μηχανισμός προστασίας που θα καλύψει το επιπλέον κόστος που έχει φέρει η κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στη μηναία δόση.

Ταυτόχρονα όμως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ζητούμενο είναι να ωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη αλλά και να υπάρξουν κίνητρα ώστε οι δανειολήπτες να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τη δόση τους.

Το ισπανικό μοντέλο

Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι έχει πέσει ήδη το σενάριο υιοθέτησης του ισπανικού μοντέλου, το οποίο προβλέπει κρατική επιδότηση του ποσοστού του επιτοκίου πέραν αυτού του Euribor. Ουσιαστικά δηλαδή το κράτος θα επιδοτεί το περιθώριο κέρδους της τράπεζας, ενώ ο δανειολήπτης θα επιβαρύνεται με το ποσό που αναλογεί στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor. Σήμερα, το Euribor 3μήνου ανέρχεται σε 1.898 %, καθώς η διατραπεζική αγορά έχει ουσιαστικά προεξοφλήσει και τις επόμενες αυξήσεις. Έτσι, αν τελικά υιοθετηθεί το ισπανικό μοντέλο, το τελικό επιτόκιο για το δανειολήπτη θα είναι όσο το Euribor, συνεπώς κάτω από 2% και κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το μπαράζ της ανόδου των επιτοκίων. Αντίστοιχα, οι τράπεζες θα διατηρήσουν τα έσοδά τους, καθώς θα λαμβάνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο περιθώριο κέρδους απευθείας από το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο βαθμό του δυνατού το τοπίο ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε οι σχετικές συζητήσεις να γίνουν επί πραγματικής βάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης