ΧΡΗΜΑ

10 θέσεις για ΑμεΑ και συγγενείς στην προκήρυξη 8Κ/2022

10 θέσεις για ΑμεΑ και συγγενείς στην προκήρυξη 8Κ/2022
Συνολικά εβδομήντα θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού θα καλυφθούν από τη νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ Unsplash

Συνολικά εβδομήντα θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού θα καλυφθούν από τη νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ που απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και σημειώνεται πως μεταξύ των θέσεων απασχόλησης υπάρχουν και επτά θέσεις για άτομα με αναπηρία 50% και τρεις για άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Προκήρυξη 8K/2022 του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εβδομήντα θέσεων μονίμου προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης - Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης-ΟΠΕΚΑ, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων-ΜΤΠΥ, στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης-ΕΚΚΑ (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021.

Υπάρχουν επτά θέσεις για άτομα με αναπηρία 50% και τρεις για άτομα που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και τα τέκνα ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Οι θέσεις της ως άνω Προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στον Πίνακα Θέσεων (Κλικ εδώ).

10 θέσεις για ΑμεΑ και συγγενείς στην προκήρυξη 8Κ/2022

Τον Οκτώβριο η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ

Νέα δεδομένα στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο φέρνει ο μεγάλος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι η πρόσκληση να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου και ο διαγωνισμός να διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023. Στην πρώτη αυτή διαγωνιστική διαδικασία θα καλυφθούν οι εκκρεμείς προσλήψεις του 2022 και του 2023.

Ο γραπτός διαγωνισμός θα είναι ο βασικός τρόπος πλήρωσης θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού αορίστου χρόνου κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Με την εισαγωγή αυτής της κεντρικής διαδικασίας προσλήψεων αναμένεται να εκλείψει ο κατακερματισμός των διαδικασιών επιλογής με τις ξεχωριστές προκηρύξεις για κάθε φορέα που ισχύει μέχρι σήμερα. Εφεξής, θα εκδίδεται μία πρόσκληση η οποία θα αφορά ευρύτερες κατηγορίες, χωρίς να είναι προσδιορισμένη η θέση στην οποία θα προσληφθούν οι ενδιαφερόμενοι σε περίπτωση που επιτύχουν στον διαγωνισμό. Με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης δημιουργείται μια μεγάλη «δεξαμενή» υποψηφίων ΠΕ και ΤΕ για κάθε κλάδο και ειδικότητα από την οποία οι φορείς θα μπορούν να αντλούν προσωπικό.

Τα χαρακτηριστικά των προσλήψεων

Θα εφαρμοστεί το μοντέλο 1:1 το οποίο σημαίνει πως για τις προσλήψεις τηρείται ο δεσμευτικός κανόνας μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς δίνεται έμφαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα:

  • οι 5.495 θέσεις του συνόλου είναι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση),
  • οι 2.888 θέσεις είναι κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση),
  • οι 4.881 θέσεις είναι στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση),
  • οι 735 θέσεις είναι κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση),
  • οι υπόλοιπες θέσεις είναι για ειδικές κατηγορίες.

Ειδικά για τις θέσεις ΔΕ, στην πλειοψηφία τους προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ.