ΧΡΗΜΑ

Μπαράζ ανατιμήσεων στα τυροκομικά - Στα ύψη η τιμή του γάλακτος

Νέες ανατιμήσεις αναμένονται στα τυροκομικά προϊόντα εξαιτίας κατά κύριο λόγο στην μειωμένη παραγωγή του γάλακτος και την υψηλή τιμή του. pixabay

Ψηλά στη λίστα με τα προϊόντα στα οποία αναμένονται και νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν υποστεί σημαντικές αυξήσεις, βρίσκονται τα τυροκομικά.

Οι αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής οδηγούν σε διαρκή άνοδο τις τιμές των τυριών με αποτέλεσμα ακόμη και προϊόντα που βρίσκονται στο καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων, να μετατρέπονται πλέον σε «είδη πολυτελείας».

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ράλι ανόδου των τιμών στα τυροκομικά δεν φαίνεται τουλάχιστον προς ώρας να σταματά καθώς οι ανατιμήσεις επηρεάζουν πλέον όλη την αλυσίδα παραγωγής. Από τη μία πλευρά οι κτηνοτρόφοι που έχουν να αντιμετωπίσουν το πολύ υψηλό κόστος των ζωοτροφών με αποτέλεσμα πολλά ζώα να υποσιτίζονται ενώ άλλα να πηγαίνουν σε σφαγή, οδηγώντας σε μειωμένη εγχώρια παραγωγή. Από την άλλη οι επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της μειωμένης παραγωγής αγοράζουν την πρώτη ύλη σε υψηλές τιμές την ίδια στιγμή που το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευθεί ενώ ακόμη και τα υλικά συσκευασίας έχουν πάρει την ανηφόρα.

Στους τιμοκαταλόγους που στέλνουν οι προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ οι τιμές σε κωδικούς τυροκομικών εμφανίζονται αυξημένες σε διψήφια ποσοστά, ενώ οι ανατιμήσεις αυτές αναμένεται να περάσουν στο ράφι σταδιακά το επόμενο διάστημα ανάλογα με τα εκάστοτε αποθέματα που έχουν οι επιχειρήσεις στις αποθήκες τους.

Σύμφωνα δε εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, οι επερχόμενες αυξήσεις το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την τιμή της, δημοφιλούς στο ελληνικό τραπέζι, φέτας από το νέο έτος ακόμη και στα επίπεδα των 15 ευρώ το κιλό.

«Καμπανάκι» από τις γαλακτοβιομηχανίες

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη αγορά είναι όσα έχουν επισημάνει στις οικονομικές εκθέσεις τους, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

Συγκεκριμένα, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη κρούει «καμπανάκι» για τη διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών και ιδιαίτερα στην τιμή του γάλακτος, η οποία αποτελεί το κύριο κόστος της εταιρείας και ανέρχεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει, περίπου στο 85% του κόστους παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια του 2021, όπως επισημαίνει, οι τιμές της ενέργειας παγκοσμίως παρουσίασαν ραγδαία αυξητική τάση, η οποία προκάλεσε διαδοχικές αυξήσεις των τιμών σε όλες τις μορφές ενέργειας και, ως εκ τούτου, μεταφέρθηκαν διαδοχικά στις τιμές όλων των πρώτων υλών, επηρεάζοντας και την Ελλάδα. Επιπλέον, το Φεβρουάριο του 2022, άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες συνεχίζονται επί του παρόντος και έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω χώρες προμηθεύουν επίσης με σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών, σπόρων και λιπασμάτων τους Έλληνες αγρότες, αυτό προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις και αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά, όπως εξηγεί.

To πρόβλημα στην αγορά με τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος είχε επισημαίνει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Θανάσης Παπανικολάου, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, επισημαίνοντας ότι η «Δέλτα» αντιμετωπίζει ζήτημα ελλείψεων σε γάλα.

«Η διεθνής αναταραχή δημιουργεί ζητήματα ανατιμήσεων και ζήτησης και σε ευαίσθητες πρώτες ύλες όπως στις ζωοτροφές, στους σπόρους και στην παραγωγή γάλακτος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου vivartia με τη διοίκηση όπως επισημαίνει να παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών και να έχει αναπτύξει πλάνο ενεργειών (αύξηση τιμών, συγκράτηση λειτουργικών εξόδων, κ.α.), με στόχο τη μικρότερη δυνατή επίπτωση των ανατιμήσεων.

Η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ σημείωνε από την πλευρά της ότι, αν και όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο όμιλος δεν αντιμετωπίζει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από τον περιορισμό της εμπορικής δραστηριότητας, επηρεάζεται από το εν γένει οικονομικό περιβάλλον και τις νέες συνθήκες αβεβαιότητας που διαμορφώνονται λόγω των ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, στις δευτερεύουσες ύλες, στα υλικά συσκευασίας, στα μεταφορικά κόστη και επιπρόσθετες αυξήσεις στο ήδη αυξημένο κόστος ενέργειας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν είναι εμφανής η προοπτική μείωσης αυτών. Πρόσθετε ακόμη ότι συνθήκες αβεβαιότητας διαμορφώνονται από την παγκοσμίως αυξανόμενη ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή γάλακτος ως πρώτη ύλη.

Σήμα κινδύνου για ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγή

Κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα από την πλευρά τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ελλείψεων στο γάλα, καθώς πέραν της μειωμένης παραγωγής η οποία όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ακριβό κόστος των ζωοτροφών, επιπλέον δεν υπάρχουν και αρκετά εργατικά χέρια.

Αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται, όπως επισημαίνουν να «εγκαταλείψου» το επάγγελμα λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί ενώ όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα εκτιμάται πως η τάση αυτή θα είναι εντονότερη.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει αυτάρκεια κατά 50% σε αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο το εισάγει από άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή δε και το κόστος του εισαγόμενου γάλακτος είναι ιδιαίτερα υψηλό καθώς αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης