ΧΡΗΜΑ

Πλειστηριασμοί: Τρία ακίνητα «στο σφυρί» σήμερα για χρέη στην εφορία

Πλειστηριασμοί: Τρία ακίνητα «στο σφυρί» σήμερα για χρέη στην εφορία
Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες περιπτώσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2023 για κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα και αγροτεμάχια Pixabay

Τρεις νέοι πλειστηριασμοί για ακίνητα οφειλετών με μεγάλα χρέη στην εφορία πραγματοποιούνται σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ακολουθώντας τον προγραμματισμό της, η ΑΑΔΕ θέτει ξανά σε εφαρμογή τις διαδικασίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αφορούν σε περίπου 8.827 μεγαλοοφειλέτες, με χρέη στην εφορία που εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα προβλέπει για σήμερα τρεις πλειστηριασμούς:

  • Οικόπεδο 50% εξ αδιαιρέτου 155 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Ημερομηνία πλειστηριασμού. Τιμή 1ης προσφοράς 78.128,75 ευρώ
  • Διαμέρισμα ισογείου 112,50 τμ στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς: 78.128,75 ευρώ
  • Οικόπεδο 50% εξ αδιαιρέτου 351,20 τμ στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς: 78.128,75 ευρώ

ενώ η λίστα περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες περιπτώσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2023 για κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα και αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.744.758 φυσικά και νομικά πρόσωπα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη για όλες τις περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 112,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 25,482 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.

Περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται το μέτρο των πλειστηριασμών, που είχε παγώσει για περισσότερα από τρία χρόνια ενεργοποιείται πλέον από την ΑΑΔΕ και τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν εντολή να εντείνουν τις πιέσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων, διαφορετικά ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

β) Κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Ωστόσο, πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Όπως έχει διευκρινιστεί, από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.