ΧΡΗΜΑ

Ενοίκια: Ποια είναι η ακριβότερη και ποια η φθηνότερη «φοιτητούπολη»

Ενοίκια: Ποια είναι η ακριβότερη και ποια η φθηνότερη «φοιτητούπολη»
Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 44,4%, στις 6 περιοχές μελέτης της Geoaxis δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο Κομοτηνή ΑΠΕ ΜΠΕ / φωτογραφία αρχείου

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων στα διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές ενώ η ζήτηση καταγράφεται σημαντικά αυξημένη τη φετινή χρονιά.

Η αύξηση του ποσοστού των ιδιοκτητών που επιλέγουν να βάλουν τα διαμερίσματά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα προς ενοικίαση. Παράλληλα φέτος στο «κυνήγι» της αναζήτησης κατοικίας έχουν μπει εκτός από τους πρωτοετείς και φοιτητές προηγούμενων ετών που λόγω πανδημίας δεν ενοικίασαν ή «άφησαν» το σπίτι που νοίκιαζαν.

Η Αθήνα αποτελεί αυτή τη στιγμή την πόλη με τις υψηλότερες τιμές στην φοιτητική στέγαση καταγράφοντας μάλιστα την τελευταία πενταετία αύξηση ενοικίων που φτάνει στο 53,10%, από την άλλη πλευρά ο Βόλος είναι εκείνη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης για τυπικά, παλαιά φοιτητικά διαμερίσματα σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών, Geoaxis.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 44,4%, στις 6 περιοχές μελέτης της Geoaxis και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο Κομοτηνή. Παράλληλα το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.

13-05-27-image-6320bd831f6d8.jpg
Πηγή: geoaxis

Τα μεγαλύτερα σε «ηλικία» φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά μέσο όρο στα 51 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Στην Κομοτηνή καταγράφονται τα διαμερίσματα με τη μικρότερη ηλικία κατά μέση όρο στα 21 έτη.

Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τμ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τμ, το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τμ και η Κομοτηνή με 42 τμ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων εμφανίζονται στην Πάτρα με 40τμ.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προχωρούν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων τους προκειμένου να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από την πλευρά τους οι φοιτητές στην πλειονότητά τους, επιλέγουν να ενοικιάσουν όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα.

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων «παικτών» του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα "φοιτητικών εστιών", καθώς έχει διαπιστωθεί ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.