ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Οι Έλληνες πρέπει να δουλέψουν 54 ημέρες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος

Το ετήσιο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα εκτιμάται σε 1.479 ευρώ, την ώρα που ο ακαθάριστος κατώτατος μηνιαίος μισθός για το 2022 ανέρχεται σε 832 ευρώ Pixabay

Περίπου 54 ημέρες πρέπει να εργαστεί ένας Έλληνας με κατώτατο μισθό για να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος για το 2022. Η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία είναι οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν σχεδόν δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν το ετήσιο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους.  

Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά, με τους πολίτες να χρειάζονται πλέον περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος, την ώρα πουο πληθωρισμός έχει αποδυναμώσει κατά 1,9% την αξία του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) δείχνει πως το ετήσιο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, (στοιχεία του Ιουλίου 2022) εκτιμάται σε 1.479 ευρώ, την ώρα που ο ακαθάριστος κατώτατος μηνιαίος μισθός για το 2022 ανέρχεται σε 832 ευρώ.

Σχεδόν δύο κατώτατους μισθούς πληρώνουν σε λογαριασμούς ρεύματος οι ΈλληνεςETUC

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό. Όπως δείχνει η ανάλυση της ETUC, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των εργαζομένων που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής και τώρα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 26 μέρες για την Εσθονία, κατά 20 ημέρες για τις Κάτω Χώρες και κατά 17 ημέρες για την Τσεχία.

Στην Ελλάδα, την Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει το μέσο μισθό.

Ο κατώτατος μισθός έχασε την αξία του

Όπως δείχνει η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat από την ETUC, οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι της Ευρώπης έχουν δει τον μισθό τους να χάνει έως και το 19% της αξίας του μέσα στο 2022, πτώση που αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη αποδυνάμωση του πραγματικού κατώτατου μισθού σε διάστημα ενός αιώνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που ο πραγματικός θεσπισμένος κατώτατος μισθός έχει καταγράψει πτώση κατά 1,9% στην αξία του το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2021.

Παρά το γεγονός πως ο θεσπισμένος κατώτατος μισθός κατέγραψε αύξηση 7,6% κατά μέσο όσο την τελευταία χρονιά, άνοδο έχει σημειώσει και ο πληθωρισμός με ποσοστό 12,4% κατά μέσο όρο.

Αυτό σημαίνει πως η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού έχει μειωθεί κατά 4,8% / μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες της τροφής, της στέγης και της ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης