Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιους αφορά η κατάργησή της – Πόσα κερδίζουν
Ανανεώθηκε:
Διευκρινήσεις για τη μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα που αυξάνει διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων, έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε πως ήδη από το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε άρει τον φόρο αυτό για όσους ασκούν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.
«Από το 2023 και εφεξής, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μόνιμα και για όλους» δήλωσε και πρόσθεσε πως το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρώ, ενώ αφορά 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Συγκεκριμένα, από το 2023 καταργείται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και έτσι οι καθαρές αποδοχές τους αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από 676 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δόθηκαν, ωφελημένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που λαμβάνουν ετήσια ποσά αποδοχών μεταξύ 14.000 ευρώ και 50.000 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους, οι αυξήσεις των αποδοχών θα κυμαίνονται από 3,67 έως 170 ευρώ σε μηνιαία βάση ή από 44 έως 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
«Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι κερδισμένοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αύξηση, οι οποίοι θα δουν σημαντική αύξηση στις αποδοχές τους, είναι:
- Πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι.
- Δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί.
- Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων.
- Μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα.
Παραδείγματα:
- Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.
- Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.
Να θυμίσουμε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ. Τα 3,65 δισ. αφορούν σε μόνιμα μέτρα όπως μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.