Επιτόκια: Έρχεται καυτός Σεπτέμβρης για τους δανειολήπτες
Ανανεώθηκε:
Αντιμέτωποι με τη δεύτερη αύξηση στα επιτόκια σε μόλις δύο μήνες θα βρεθούν εκατομμύρια δανειολήπτες, καθώς στις 8 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει τον κύκλο ανόδου που άνοιξε τον προηγούμενο Ιούλιο.
Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται στην επόμενη συνεδρίαση να επικρατήσουν τα «γεράκια» δηλαδή εκείνοι που εκφράζουν τη σκληρή γραμμή για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τάξης των 75 μονάδων βάσης, με στόχο την ανάσχεση του πληθωρισμού που καλπάζει στην Ευρωζώνη.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, θα μιλάμε για συγκεντρωτική άνοδο της τάξης των 125 μονάδων βάσης σε λίγες εβδομάδες, καθώς στα τέλη Ιουλίου η ΕΚΤ είχε ανοίξει τον χορό των αυξήσεων ανεβάζοντας το κόστος του χρήματος κατά 50 μονάδες βάσης.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, είτε στις 8 Σεπτεμβρίου τα επιτόκια ανέβουν κατά 50 είτε κατά 75 μονάδες βάσης, είναι σίγουρο ότι έπεται και συνέχεια, καθώς ο κύκλος της ανόδου δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα και σίγουρα μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τοποθετούν το ουδέτερο επιτόκιο γύρω στο 1,5%, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένεται τουλάχιστον μία ακόμα αύξηση μέσα στους επόμενους μήνες.
Πάντως, στον αντίποδα, ήδη έχουν ξεκινήσει να αρθρώνονται οι πρώτες φωνές που ζητούν σύνεση από την ΕΚΤ στη προσέγγισή της για την άνοδο του κόστους του χρήματος. Ανάμεσα σε αυτές και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος τόνισε μεν ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλες κινήσεις και η τράπεζα θα πρέπει να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής. «Δεν χρειάζεται να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα», τόνισε, προσθέτοντας πως «η σταδιακή ομαλοποίηση θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση».
«Καπέλο» για τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο
Σε απόλυτες τιμές, το μπαράζ των αυξήσεων στα επιτόκια φέρνει σημαντική επιβάρυνση σε όλους τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτό αφορά επιχειρηματικά δάνεια είτε στεγαστικά και καταναλωτικά. Ήδη μια σειρά επιχειρήσεις έχουν σπεύσει να «κλειδώσουν» επιτόκια, έστω και με επιπλέον κόστος ενώ αντίστοιχα, στη στεγαστική πίστη, το προηγούμενο διάστημα οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είτε έλαβαν νέο δάνειο σταθερού επιτοκίου είτε μετέτρεψαν το παλιό κυμαινόμενό τους σε σταθερό.
Έτσι, οι χαμένοι από την αύξηση είναι εκείνοι που είχαν λάβει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο είτε σκοπεύουν να λάβουν στο μέλλον.
Σε απόλυτες τιμές, ένα στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 150.000 ευρώ και διάρκεια 20 ετών, με τελικό επιτόκιο 3% πριν το μπαράζ των αυξήσεων (Euribor έως 0% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) μεταφράζονταν σε δόση 831 ευρώ (χωρίς τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις).
Σήμερα, μετά και την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor Τριμήνου διαμορφώνεται σε 0,65%. Έτσι, για το ίδιο δάνειο το τελικό επιτόκιο ανέρχεται σε 3,65% (Euribor 0,65% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) και η δόση φτάνει τα 884 ευρώ (χωρίς τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις). Προκύπτει δηλαδή για αύξηση της τάξης των 53 ευρώ το μήνα ή 636 ευρώ το χρόνο.
Αντίστοιχα, αν τελικά, με την ολοκλήρωση του κύκλου της ανόδου, το Euribor ανέβει στο 1,5% τότε το συνολικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 4,5% και η δόση σε 948 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή επιπλέον επιβάρυνση 117 ευρώ το μήνα ή 1.404 ευρώ το χρόνο.