ΧΡΗΜΑ

Μείωση των εισπράξεων από τη φορολογία στα καύσιμα λόγω περιορισμού της κατανάλωσης

Στο μέτωπο των ειδικών φόρων κατανάλωσης τα έσοδα ήταν μειωμένα έναντι του στόχου γεγονός που αποδίδεται στην συρρίκνωση της κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα λόγω της ακρίβειας INTIME

Πλεόνασμα ύψους 2,843 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 με κύριους τροφοδότες το ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο εισοδήματος καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο στο μέτωπο των ειδικών φόρων κατανάλωσης τα έσοδα ήταν μειωμένα έναντι του στόχου γεγονός που αποδίδεται στην συρρίκνωση της κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα λόγω της ακρίβειας.

Οι υπερεισπράξεις σε συνδυασμό με την συγκράτηση των δαπανών είχαν σαν αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να είναι χαμηλότερο κατά 2,426 δισ. ευρώ έναντι του στόχου καθώς διαμορφώθηκε σε 1,487 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,913 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 8,139 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 20.613 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.843 εκατ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη τον μήνα Μάιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8.319 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 754 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2.607 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.395 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 829 εκατ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 5.346 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 550 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 2.697 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 2.697 εκατ. ευρώ, ποσό ύψους 895 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 582 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 318 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 810 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 50 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Εξ αυτών, ποσό 211 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 118 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.180 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 574 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.606 εκατ. ευρώ).

Η εικόνα τον Μάιο

Μέσα στο Μάιο Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 4.573 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.095 εκατ. ευρώ ή 31,5% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο όπως προαναφέρθηκε.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.703 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 20 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 854 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 811 εκατ. ευρώ εξαιτίας της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ,
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 992 εκατ. ευρώ, και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 142 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 253 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 167 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 253 εκατ. ευρώ, ποσό ύψους 245 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 165 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 179 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Εξ αυτών, ποσό 23 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 8 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 499 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (348 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 ανήλθαν στα 26.352 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (26.901 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 927 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 470 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 257 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3.185 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 2.806 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών που αφορούν σε μέτρα κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου, έχει ως εξής:

α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 158 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

β) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 72 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

δ) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 113 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

ε) η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 60 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ και

στ) η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας εσόδων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου, έχει ως εξής:

α) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 177 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 90 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,

β) επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 135 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων,

γ) επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 131 εκατ. ευρώ,

δ) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων και

ε) αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 2.722 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης