ΧΡΗΜΑ

Τα μέτρα για να μην «καούμε» από τους λογαριασμούς

Από το Δημόσιο ξεκινά η κυβέρνηση μια σειρά μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης ως «αντίδοτο» στις επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες πληθωριστικές τάσεις και το ενεργειακό κόστος ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Από το Δημόσιο ξεκινά η κυβέρνηση μια σειρά μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης ως «αντίδοτο» στις επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες πληθωριστικές τάσεις και το ενεργειακό κόστος. 

Καθώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το επόμενο διάστημα, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει εμπόδια για να ανασχέσει την επιδείνωση των ήδη αρνητικών δεικτών της οικονομίας για να ανακουφίσει και τη χώρα δημοσιονομικά, αλλά και τα νοικοκυριά.

Ο ενεργειακός κόφτης στις δημόσιες κτιριακές υποδομές και η ενίσχυση του «πράσινου» αποτυπώματος στα νοικοκυριά – με προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και ανακύκλωσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών – αποτυπώνουν την αντίληψη για ένα μείγμα μέτρων που συνδυάζουν την κρατική παρέμβαση με την ατομική ευθύνη.

Ενδεικτικό της προσπάθειας είναι η παροχή κινήτρων που ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υπουργοί Ενέργειας, Οικονομικών και Εσωτερικών Κώστας Σκρέκας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Μάκης Βορίδης, ώστε να ενεργοποιηθεί το Δημόσιο, του «στενού» και ευρύτερου τομέα, προκειμένου σε πρώτη φάση να λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα 212.000 κτίρια που χρησιμοποιεί και σε δεύτερη φάση να τα ανακαινίσει ριζικά, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», ύψους 640 εκατ. ευρώ, του οποίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει εντός του Ιουλίου.
Υψηλότατο κόστος

Το Δημόσιο έχει μείνει μετεξεταστέο στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς οι δαπάνες ρεύματος για τις κτιριακές υποδομές, τον οδοφωτισμό και τα αντλιοστάσια από τα 596 εκατ. ευρώ το 2020, με μια κατανάλωση 4.450 GWh, αυξήθηκαν στα 956 εκατ. ευρώ το 2021 για 5.346 GWh.

Για το 2022 μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, αν και η κατανάλωση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, η οποία αντιστοιχεί στο 10,85% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα, το κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,165 δισ. ευρώ, μια αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Οι δράσεις για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας ξεκινούν από τον δημόσιο τομέα και έχουν στόχο μια μείωση της τάξης του 10% βραχυπρόθεσμα και 30% έως το 2030, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για τη στήριξη των καταναλωτών. Κατ’ αρχάς, θα εγκατασταθεί ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης στις δημόσιες υποδομές και θα δίνονται «μπόνους» στον προϋπολογισμό των αρμοδίων φορέων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στους τομείς του φωτισμού, του οδοφωτισμού, της ψύξης, της θέρμανσης, των αντλιοστασίων κ.λπ. Οι υπουργοί απέφυγαν να καθορίσουν όριο για τον θερμοστάση των air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, όπως μεταδιδόταν, καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε ανέφικτο.
Τι πρέπει να κάνουν

Με απλές παρεμβάσεις, όπως περιέγραψε η κυρία Σδούκου, είναι εφικτό να περιοριστεί η κατανάλωση από 15% έως 35%. Αυτές είναι:

  • Να μη γίνεται κατασπατάληση της ενέργειας. Θα ζητηθεί από τους εργαζομένους στο Δημόσιο να μη χρησιμοποιούν παράλληλα τα κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα. Μπορούν να κάνουν δεκάλεπτο διάλειμμα για να σβήνουν το κλιματιστικό και να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος.
  • Να απενεργοποιούνται η ψύξη και η θέρμανση σε ώρες και χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  • Οταν τελειώνουν οι ώρες λειτουργίας να σβήνουν τα φώτα και τα κλιματιστικά.
  • Να γίνεται φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Να τοποθετηθούν συστήματα σκίασης, όπως στόρια και κουρτίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης