BUSINESS

Ελλάκτωρ: D-Day για το μέλλον της εταιρείας - Την Τετάρτη η Γενική Συνέλευση

Η 27 Ιανουαρίου θεωρείται “D-Day” για τον όμιλο.

Ζήτημα ωρών είναι πλέον οι εξελίξεις για το μέλλον της Ελλάκτωρ καθώς το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

Η 27η Ιανουαρίου θεωρείται «D-Day» για τον όμιλο, με τους Ολλανδούς της Reggeborgh και τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη να διεκδικούν τον έλεγχο ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους σε όλα τα Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι υπόλοιποι «παίκτες» στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως ό,τι και αν συμβεί στην κρίση Γενική Συνέλευση θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την αγορά. Όπως ανέφεραν εξάλλου γνώστες του κλάδου στο CNN Greece, η ολοκλήρωση των εξελίξεων στην Ελλάκτωρ θεωρείται ορόσημο ώστε να «τρέξουν» μια σειρά από έργα αλλά και επιχειρηματικές κινήσεις στην αγορά. Προσθέτουν δε ότι το διακύβευμα είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς οι κατασκευές αλλά και η ενέργεια, κλάδοι που δραστηριοποιείται η Ελλάκτωρ βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να «τρέξουν» έργα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο μονομάχοι και η μάχη των μετόχων

Έτσι, το πρωί της 27ης Ιανουαρίου οι δύο πλευρές που διεκδικούν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ θα κληθούν να αποδείξουν ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό των μετοχών της εταιρείας που είτε ελέγχουν άμεσα είτε έχουν ως σύμμαχο, ώστε να φτάσουν στην πολυπόθητη πλειοψηφία. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Reggeborgh έχει ίδια συμμετοχή 14,17% ενώ επιπλέον διατηρεί το δικαίωμα άσκησης δικαιώματος αγοράς για επιπλέον 12,54% από την οικογένεια Μπόμπολα, το οποίο εφόσον ασκηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμεσης συμμετοχής της στο 26,7218%. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θεωρείται ότι έχει τουλάχιστον αυτό το ποσοστό σε επίπεδο ψήφων, ενώ εκτίμηση είναι ότι μέσω συμμάχων της το ποσοστό ξεπερνά το 30% ή ακόμη και το 40%.

Στην αντίπερα όχθη , πρόσφατα η πλευρά των εφοπλιστών ανακοίνωσε νέα συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 20,58% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο 25,5824%. Το γεγονός που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως η απόκτηση του ποσοστού θα γίνει τμηματικά, σε επτά δόσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται σήμερα. Μένει λοιπόν να δούμε αν θα υπάρξει εντός της ημέρας κάποια σχετική ανακοίνωση, αν η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα ανακοινωθεί μετά τη Γενική Συνέλευση ή αν οι δύο συναλλασσόμενοι θα περιμένουν να δουν τις εξελίξεις προκειμένου να «αλλάξουν χέρια» οι μετοχές.

Σημειώνεται ότι το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ καθώς οι 25.600.000 μετοχές της Ελλάκτωρ που πρόκειται να μεταβιβαστούν στις 26 Ιανουαρίου θα πωληθούν έναντι 1,3 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά έναντι 33,28 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες μετοχές που, βάσει της συμφωνίας, θα μεταβιβάζονται κάθε μήνα μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021 θα πωλούνται προς 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Πέρα από τα παραπάνω, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν «συμμαχίες» που θα ανεβάσουν το συνολικό ποσοστό αρκετά υψηλότερα. Αυτό που δεν είδαμε –και σε αντίθεση με τα όσα είχαν συμβεί στο πρώτο “proxy fight” για τον έλεγχο της εταιρείας το 2018 είναι μαζικές αγορές μετοχών από το Χρηματιστήριο. Όπως φαίνεται, οι δύο πλευρές «πάτησαν φρένο» μετά από το αρχικό μπαράζ αγορών και εστιάστηκαν στην εξασφάλιση συμμαχιών ανάμεσα στους υπάρχοντες μετόχους.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Πέρα όμως από τη μάχη των μετοχών, το θρίλερ για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ χαρακτηρίστηκε από έναν πόλεμο ανακοινώσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η νυν διοίκηση του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση, ο αδελφός του Δημήτριος Καλλιτσάντσης που πρόσφατα παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ, η Reggeborgh αλλά και οι εφοπλιστές το τελευταίο διάστημα άνοιξαν τα χαρτιά τους, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους.

Το σχέδιο της Reggeborgh

Από την πλευρά της Reggeborgh, σε παρουσίαση προς τους επενδυτές αναφέρει πως προτείνει σε συνεργασία με τους μετόχους να ξεκλειδώσει τις προοπτικές της Ελλάκτωρ με μια σειρά από δράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του υπάρχοντος διοικητικού συμβουλίου με εγχώρια στελέχη καθώς και την υποστήριξη της επερχόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπό την αίρεση της αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επίσης, η Reggeborgh σκοπεύει να προτείνει την πραγματοποίηση ενδελεχή ελέγχου από τη νέα διοίκηση προκειμένου να αναλύσει την τρέχουσα οικονομική και επιχειρηματική κατάσταση και είναι διατεθειμένη να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά ώστε ο Όμιλος να μην είναι αναγκασμένος να μάχεται για την επιβίωσή του. Επιπλέον, σχεδιάζει να δώσει στη νέα διοίκηση τους πόρους που χρειάζονται προκειμένου να εστιαστεί στη δημιουργία αξίας και όχι στη διαρκή διαχείριση κρίσεων αλλά και να ζητήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, στο όραμα της Reggeborgh περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ισολογισμού και η δημιουργία οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα, ο επαναπροσδιορισμός της ανάπτυξης του ομίλου αξιοποιώντας τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητάς.

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης: Καταψηφίστε τους Ολλανδούς

Αντίστοιχα, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σε ανοικτή επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας ζητά να καταψηφίσουν τους Ολλανδούς.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τονίζει ότι η Reggeborgh επιθυμεί να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας, εγείροντας επιφυλάξεις περί ανταγωνισμού, δεδομένης και της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, στρέφεται ενάντια και στο διοικητικό συμβούλιο που προτείνει η Reggeborgh κάνοντας λόγω για προφανή σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της σχέσης τους με το ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, εγείρει και θέματα ανεξαρτησίας του ΔΣ λόγω του μικρού αριθμού ανεξαρτήτων μελών στο ούτως ή άλλως ολιγομελές (μόλις πέντε μέλη) προτεινόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, αναφέρεται εκτενώς και στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν δυο από δύο εκ των μεγαλυτέρων διεθνών συμβούλων πληρεξουσιοδότησης (proxy advisors), την Institutional Shareholder Services (ISS) και την Glass Lewis & Co. Οι εν λόγω εταιρείες ανέλυσαν τις προτάσεις των αντιτιθέμενων μετόχων και οι δύο οίκοι προτείνουν στους θεσμικούς μετόχους να καταψηφίσουν τις προτάσεις της Reggeborgh.

Ivesco: Θέλουμε η εταιρεία να μεγαλώσει και να ενισχυθεί

Αντίστοιχα, κύκλοι της Invesco, εταιρείας συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη τονίζουν στο CNN Greece πως δεν ήρθαν στην Ελλάκτωρ για να πολεμήσουν αλλά αντίθετα στηρίζουν την υπάρχουσα διοίκηση, επιδιώκοντας η εταιρεία σταδιακά να μεγαλώσει και να ενισχυθεί. Ειδικά αναφορικά με το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου, τονίζουν στο CNN Greece ότι σκοπός τους δεν είναι να αλλάξει αλλά σταδιακά να αναβαθμιστεί.

Προσθέτουν δε ότι κάνουν και θα κάνουν συναντήσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους μετόχους προκειμένου να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους, εκτιμώντας ότι η μάχη στη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου θα είναι αμφίρροπη. Τέλος, εστιάζουν στα θέματα του ανταγωνισμού που υποστηρίζουν ότι προκύπτουν, με δεδομένο ότι η Reggeborgh κατέχει ποσοστό άνω του 30% και στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να δούμε εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο πριν από τη Γενική Συνέλευση.

Η επιστολή του Δημήτρη Καλλιτσάντση

Τέλος, ανοικτή επιστολή για τις διοικητικές αλλαγές στην Άκτωρ Παραχωρήσεις αλλά και την επικείμενη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ απέστειλε ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Στο κείμενο της επιστολής-δήλωσης ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απώλεια της ιδιότητας του προέδρου και μέλους του Δ.Σ. της Άκτωρ Παραχωρήσεις αλλά και στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτησή του από το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ. Μάλιστα, κλείνει το κείμενο της επιστολής τονίζοντας πως «εύχομαι και πιστεύω ότι η Γενική Συνέλευση της 27 ης Ιανουαρίου 2021, θα δώσει μία ισχυρή Νέα Διοίκηση στον Όμιλο».

Από την πλευρά τους, πηγές κοντά στη διοίκηση της Ελλάκτωρ σχολίαζαν τησημερινή τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση τονίζοντας πως «η παραίτηση του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ, καθώς και η διαφορά απόψεων σε κρίσιμα θέματα της Άκτωρ Παραχωρήσεις, οδήγησε στη συγκεκριμένη δυσάρεστη -αλλά αναγκαία- εξέλιξη για την ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία της Άκτωρ Παραχωρήσεις και του Ομίλου.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης