ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκυλακάκης: Αν δεν έχουμε εξωγενείς παράγοντες οι τιμές του ρεύματος θα πιεστούν προς τα κάτω

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Στην εκτίμηση ότι εφόσον δεν προκύψουν εξωγενείς παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, «η ενεργειακή πορεία της χώρας, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι θετική», προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο CNN Greece, στο περιθώριο της 88η ΔΕΘ. 

«Αν δεν έχουμε εξωγενείς παράγοντες, όπως να «τιναχτεί» το αέριο στον αέρα ή να υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή και να υποχρεούμεθα να κάνουμε μεγάλες εξαγωγές ενέργειας, η ενεργειακή πορεία της χώρας, τουλάχιστον στο ηλεκτρικό θα είναι θετική. Και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και πολύ περισσότερο μακρόπρόθεσμα» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε, «ο βασικός κίνδυνος τον οποίο έχουμε είναι, τυχόν εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες τιμές στην κοντινή μας περιοχή και να μας «σπρώχνουν» τις τιμές προς τα πάνω».

«Κατά τα άλλα, δεδομένου ότι το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και ότι η εισαγωγή των ΑΠΕ συνεχίζεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, έχουμε μία καλή προοπτική, εάν δεν έχουμε τέτοιες εξωγενείς κρίσεις, να πορευτούμε σε ικανοποιητικό επίπεδο», συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα, τέλος, με όσα ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, «στο πρώτο 7μηνο – 8μηνο ήμασταν αρκετά κάτω σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν ο τελευταίος μήνας «κανονικών» επιδοτήσεων». Στρατηγικά, όσο συνεχίζουν να μπαίνουν ανανεώσιμες πηγές οι οποίες είναι δραματικά φθηνότερες από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο θα έχουμε συνεχώς μία πίεση στις τιμές προς τα κάτω» υπογράμμισε.