ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κοντογεώργης στο CNN Greece: Ο εκσυγχρονισμός της χώρας ένα διαρκές ζητούμενο

Newsroom

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στα εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα και θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος Ελλάδα 2.0 εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Μιλώντας στο CNN Greece, o κ. Κοντογεώργης τονίζει πως ο εκσυγχρονισμός της χώρας ένα διαρκές ζητούμενο προσθέτοντας πως –δεδομένων των συνθηκών δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγές στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Αλλαγές που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, όσα μας ενώνουν, καθώς και τις εθνικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και ποιες πρωτοβουλίες έχετε λάβει;

Η υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 αποτελεί στην πραγματικότητα ευκαιρία και πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Διευρύνουμε και εμβαθύνουμε το κοινωνικό κράτος με ξεχωριστή φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Εστιάζουμε σε έργα που επιταχύνουν τη διπλή μετάβαση, την πράσινη και την ψηφιακή. Η υλοποίηση όλων αυτών απαιτεί πρωτόγνωρους για τη δημόσια διοίκηση ρυθμούς και διαδικασίες ελέγχου που δεν έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν. Στα Υπουργεία λειτουργούν ήδη ομάδες υλοποίησης των έργων του Ταμείου και έχει προβλεφθεί νομοθετικά η εφαρμογή μπόνους για τα στελέχη που ενεργά συμμετέχουν σε αυτές. Επίσης σε κυβερνητικό επίπεδο έχουμε συστήσει την κυβερνητική επιτροπή για το Αναπτυξιακό πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, η οποία προτεραιοποιεί τα σημαντικά κυβερνητικά έργα και μέσω της μονάδας ωρίμασης του ΤΑΙΠΕΔ έχουμε αποκτήσει έναν μηχανισμό ταχείας ωρίμασης και εκτέλεσης αυτών. Οι προσπάθειες φαίνεται ότι αποδίδουν, πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Φέτος οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυξήσαμε κατά 72,3% τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2021 στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 4,3 δισ. ευρώ. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να έχει όφελος κάθε πολίτης και επιχείρηση.

Με δεδομένα τα εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα, πόσο εφικτό είναι να πιάσουμε τους στόχους του Ελλάδα 2.0;

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει και με την ολοκλήρωση του προγράμματος της ενισχυμένης εποπτείας ότι μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει οδηγώντας τη χώρα μας στην ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας. Στην ίδια κατεύθυνση, σχεδιάσαμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το σχέδιο αποτελεί στην ουσία μιας δήλωση αυτοδέσμευσης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση των στόχων και την εκταμίευση σημαντικών ποσών. Φροντίζουμε να μην πάει ούτε μια μέρα χαμένη. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έχουμε εγκαταστήσει μηχανισμό παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη εκπλήρωση των οροσήμων.

Υπενθυμίζω ότι το Ελλάδα 2.0 ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τρίτο που έλαβε τη θετική της αξιολόγηση και την έγκριση του ECOFIN, ενώ έλαβε τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε όρους ΑΕΠ. Η υλοποίηση προχωράει το ίδιο ενθαρρυντικά. Η Ελλάδα ήταν μόλις η τρίτη χώρα που υπέβαλε αίτημα εκταμίευσης και εκταμίευσε 3,6 δις ευρώ μετά την επιτυχή εκπλήρωση 15 επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων. Να σημειώσουμε ότι μόνο επτά χώρες έχουν πάρει την πρώτη δόση, ενώ είμαστε μία από τις ελάχιστες που υποβάλλουν αίτημα για τη δεύτερη δόση. Το αίτημα θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών, αφού ολοκληρώνονται 25 ορόσημα και αναμένεται η αποδέσμευση της αντίστοιχης δόσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια έχει αποδείξει πως μπορεί στα δύσκολα και το ίδιο θα κάνει και αυτή τη φορά.

Μπορεί το Ελλάδα 2.0 να αποτελέσει «ανάχωμα» στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα;
Είναι πλέον σαφές ότι τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και οι έντονες πληθωριστικές τάσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Εκτός από την αναγκαία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε κι από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, έχει εκπονήσει και υλοποιεί στην πράξη- με δημοσιονομική υπευθυνότητα- εθνικό σχέδιο στήριξης για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών απέναντι σε αυτή τη διπλή κρίση.

Το Ελλάδα 2.0 ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τρίτο που έλαβε τη θετική της αξιολόγηση και την έγκριση του ECOFIN, ενώ έλαβε τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε όρους ΑΕΠ

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα δημιουργήσει 180-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 6,9% ως το 2026. Πρόκειται για μια αύξηση του ΑΕΠ μόνιμου χαρακτήρα καθώς θα βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων και σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και το εθνικό παραγόμενο προϊόν. Η ελληνική κυβέρνηση απαντάει στην ενεργειακή κρίση με διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά, επενδύσεις σε δημόσια έργα και πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη οικοδομώντας μια οικονομία πιο ανθεκτική σε εξωγενείς κινδύνους.

Καθώς βιώνουμε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, θεωρείτε πιθανό να δούμε αλλαγές στη δομή και τη στόχευση του προγράμματος ώστε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα;

Ήδη από το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε άμεσα σχεδιάζοντας το πρόγραμμα REPowerEU με σκοπό να επιταχύνει την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, να βελτιώσει τα διασύνδεσή της και να ενισχύσει την εξοικονόμηση ενέργειας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και με πόρους του ΤΑΑ και περιλαμβάνει έργα υποδομών και μεταφοράς φυσικού αερίου, δικτύου και διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας. Εξάλλου εντός του 2023 θα δοθεί η δυνατότητα αναθεώρησης του προγράμματος λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου και με στόχο την απεξάρτησή μας από το φυσικό αέριο, την ενεργειακή αυτονομία και την αναγκαιότητα διασφάλισης κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας και ανθεκτικότητας σε κάθε νέα κρίση. Η αναθεώρηση του προγράμματος θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, όσα μας ενώνουν, καθώς και τις εθνικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Ποιος είναι ο ρόλος της Γ.Γ. Συντονισμού στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάδα 2.0 και πώς συνδράμετε στη διαδικασία;

Η Προεδρία της Κυβέρνησης συμμετέχει στη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και στην παρακολούθηση της υλοποίησής του. Σε αυτό περιλαμβάνεται το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, που ολοκληρώθηκε, και πλέον το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίζεται ο αναγκαίος συντονισμός των πολιτικών για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και διασφαλίζεται τόσο το περιεχόμενο όσο και η έγκαιρη υλοποίηση των οροσήμων.

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα δημιουργήσει 180-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 6,9% ως το 2026.

Η Προεδρία της Κυβέρνησης συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία που έχουν την κυριότητα των πολιτικών, με την ΕΥΣΤΑ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ομαλή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν συχνά την προϋπόθεση των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, μας ενδιαφέρει η θεσμική συνέχεια και μνήμη της δημόσιας διοίκησης και του κέντρου διακυβέρνησης ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, αφού ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι διαρκές ζητούμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης