ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι εννέα θετικές αλλαγές για τους πολίτες με τον προϋπολογισμό του 2025

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι εννέα θετικές αλλαγές για τους πολίτες με τον προϋπολογισμό του 2025
PANAGOPOULOS/ EUROKINISSI

Εννέα θετικές αλλαγές που θα δουν οι πολίτες μέσα στο 2025 παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

«Χτίζουμε πάνω στις εθνικές επιτυχίες των τελευταίων ετών και προχωράμε με τον προϋπολογισμό του 2025.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια – χωρίς να γίνουν θαύματα – θα γίνει ακόμη περισσότερο ορατή το 2025», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θα ακούσετε από εμάς να λέμε ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι πληγές της περασμένης δεκαετίας επουλώνονται αλλά υπάρχουν ακόμα, υπάρχει διεθνής πληθωριστική κρίση και συσσωρευμένος πληθωρισμός που πιέζει τη μέση οικογένεια, βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια, δημιουργώντας πίεση ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια.

Αυτά επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε, όχι με θαύματα αλλά με πολιτικές κοινής λογικής. Και όπως εμείς αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, θα περιμέναμε από την αντιπολίτευση να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2019».

Οι εννέα θετικές εξελίξεις το 2025

1. Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2025. Ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ το 2024 ενώ αντίστοιχα αυξάνεται και ο μέσος μισθός, που από τα 1.046 ευρώ το 2019, σήμερα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ διαμορφώνεται στα 1.445 ευρώ. «Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και θα τηρήσουμε με το παραπάνω τη δέσμευσή μας για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027».

2. Αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, όσο περίπου και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.

3. Μείωση του πληθωρισμού από 2,7% το 2024 σε 2,1% το 2025, με καθοδική πορεία και για τον πληθωρισμό τροφίμων, που βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

4. Μείωση της ανεργίας στο 9,7%, με συντηρητικές προβλέψεις, για πρώτη φορά κάτω από 10% μετά από 15 χρόνια. «Πάνω από 30.000 που σήμερα είναι άνεργοι θα βρουν δουλειά μέσα στο 2025», τόνισε ο υπουργός.

5. Συνέχιση της προσπάθειας για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με νέα εργαλεία: Καθολική εφαρμογή του myDATA για την δήλωση εσόδων - εξόδων, Ψηφιακό Πελατολόγιο, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. «Ένα καλό νέο για τους συνεπείς φορολογούμενους, για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, την οποία θα περίμενα από την Αριστερά να επικροτήσει, και βέβαια η μάχη κατά της φοροδιαφυγής σημαίνει περαιτέρω μειώσεις φόρων και μέσα στο 2025», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

6. Μείωση των τραπεζικών προμηθειών με παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού - όπως και συνολικά στην ευρωζώνη - θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. «Δημιουργούμε συνθήκες περισσότερου υγιούς ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Με στόχο οι τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Οι πρωτοβουλίες δρομολογούνται τώρα και θα λάβουν σάρκα και οστά μέσα στο 2025», τόνισε ο υπουργός.

7. Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία κατά 13,2% το 2025 σε σχέση με το 2024, και 74,4% σε σχέση με το 2019.

8. Υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Συγκεκριμένα μέσα στο 2025:

  • Ολοκληρώνεται και παραδίδεται στους πολίτες η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.
  • Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση δεκάδων νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη την Ελλάδα.
  • Ξεκινάει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με το οποίο περισσότερα από 20.000 επιπλέον νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
  • Ολοκληρώνεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες και τους επενδυτές.

9. Έναρξη λειτουργίας των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων από το Σεπτέμβριο του 2025. «Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι παγκόσμια εξαίρεση και θα γίνει σταδιακά διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.