ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υπερταμείο: Τα επιτεύγματα της τριετίας - Πώς δημιούργησε αξία 700 εκατ. για την ελληνική οικονομία

Υπερταμείο: Τα επιτεύγματα της τριετίας - Πώς δημιούργησε αξία 700 εκατ. για την ελληνική οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Μέσα από μία στρατηγική εστιασμένη στην ανάδειξη των δυνατοτήτων καθώς και στη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας των εταιρειών που ελέγχει, το Υπερταμείο πέτυχε το 2023 την πιο κερδοφόρα χρονιά από την ίδρυσή του και περνά πλέον στην επόμενη φάση του.

Συνολικά, κατά την περίοδο 2022-2024, το Υπερταμείο δημιούργησε οργανική αξία για την ελληνική οικονομία ύψους 700 εκατ. ευρώ και αύξηση εσόδων κατά 14%. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα εισέπραξε 317 εκατ. ευρώ σε μερίσματα ενώ απέδωσε 186 εκατ. ευρώ στο κράτος. Συγκεκριμένα για το 2023, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 154,1 εκατ. ενώ κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο – από τις αρχές του 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2024 - πραγματοποίησε κέρδη 213,7 εκατ. ευρώ, τα οποία υπερβαίνουν το σύνολο των κερδών από την ίδρυσή του έως και το 2022.

«Στρατηγική μας απόφαση ήταν να μετατρέψουμε το Growthfund από έναν αποστασιοποιημένο μέτοχο σε ένα μεταρρυθμιστικό εθνικό επενδυτικό ταμείο, συμμετέχοντας ενεργά στις θυγατρικές μας» σημείωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Growthfund, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης σχετικά με το πλάνο 2022 - 2024, αναφερόμενος παράλληλα και στις σημαντικές προκλήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, της προηγούμενης περιόδου.

«Ενισχύσαμε περαιτέρω τη διακυβέρνηση των θυγατρικών μας, βελτιώσαμε την αποδοτικότητα τους σε συνεργασία με τις διοικήσεις μας και θέσαμε τα θεμέλια για τη μετατροπή μας στο Sovereign Wealth Fund της χώρας» υπογράμμισε σχετικά με τα επιτεύγματα της τριετίας που ολοκληρώνεται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Growthfund, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε θέσει βάσεις και έχουμε ετοιμάσει τον δρόμο που πρέπει να ''τρέξουμε''». Εξήγησε ωστόσο πως «έχουμε ακόμα πολλή δουλειά» υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να τρέξουμε προς την κατεύθυνση ώστε να εξυπηρετήσουμε τον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο. Αυτό θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Οι προτεραιότητες για το 2025

Περνώντας πλέον το Υπερταμείο στην επόμενη φάση του, κύριος στόχος, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκησή του είναι η προσέλκυση κεφαλαίων υψηλής ποιότητας για την ελληνική οικονομία. Στο Στρατηγικό σχέδιο 2025-2027 - το οποίο τελεί υπό έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - παραμένει ως βασική αποστολή του Growthfund η μεγιστοποίηση της αξίας και του κοινωνικού αποτυπώματος του χαρτοφυλακίου του.

Προτεραιότητες για το 2025, όπως τις έθεσε ο κ. Δημητριάδης είναι ο μετασχηματισμός του Growthfund μέσω της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ. Η απορρόφηση, όπως επισημάνθηκε, θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως ορίζει ο νόμος με στόχο τη δημιουργία ενός φορέα που θα αποτελεί το Επενδυτικό Ταμείο της χώρας. Το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί ως θυγατρική, θα ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο 303 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο - Μάιο 2025 και θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του το 2ο εξάμηνο του 2025. Στόχος του είναι να λειτουργεί ως «καταλύτης» στην προσέλκυση επενδύσεων, ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, για τη στήριξη στρατηγικών τομέων για τη χώρα.

Τι πέτυχαν οι θυγατρικές του Υπερταμείου στην τριετία

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις κατά την περίοδο 2022-2024, ενδεικτικά αναφέρθηκε η πορεία ορισμένων θυγατρικών στις οποίες η Διοίκηση του Υπερταμείου προχώρησε σε αλλαγή διοικήσεων.

ΕΤΑΔ

Η εταιρεία όταν αναλήφθηκε ο έλεγχός της από το Υπερταμείο είχε ζημιογόνες χρήσεις αλλά πλέον έχει εισέλθει σε τροχιά κερδοφορίας. Τα ετήσια έσοδα αναμένεται να προσεγγίσουν το 2024 τα 60 εκατ. ευρώ (+59% σε σχέση με το 2015), ενώ τα ίδια κεφάλαια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με 280,7 εκατ. ευρώ. από όταν εντάχθηκε στο Υπερταμείο το 2016. Επίσης κατέγραψε αύξηση 23% των ενεργών μισθώσεων, ωρίμασε 770 νέα ακίνητα, ολοκλήρωσε 99 Διαγωνισμούς και εφαρμόζει νέα φιλοσοφία στα στρατηγικά ακίνητα (Ακτή Βουλιαγμένης, Παλατάκι, Taekwondo κ.α.).

Η προοπτική για τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνεται είναι ιδιαίτερα θετική καθώς η αξιοποίηση ακινήτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς λόγω της νέας στρατηγικού και του μεγάλου έργου αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης για μέχρι 36.000 ακίνητα/ εγγραφές (αποτίμηση για μέχρι 6.500, ενέργειες ωρίμανσης για μέχρι 1.000).

Ελληνικά Ταχυδρομεία

Με νέα διοίκηση ξεκίνησαν την ανάκαμψή τους, εστιάζοντας σε τρεις πυλώνες: μείωση λειτουργικών δαπανών, ενδυνάμωση εμπορικών δραστηριοτήτων και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Το 2024 πετύχαν μείωση των ΟPEX κατά 8 εκατ. ευρώ και 5πλάσιο EBITDA συγκριτικά με το 2022. Εντός του έτους θα διακινηθούν συνολικά 21,2 εκατ. δέματα (αύξηση +11% vs 2022).

Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ)

Κατέγραψαν αύξηση κατά 70% στις επιβιβάσεις (2021-2024). Με 951 ολοκαίνουρια λεωφορεία έως το 2025 και ακόμη 550 έως το 2027, ο στόλος ανανεώνεται πλήρως σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Νέες υπηρεσίες προστέθηκαν, όπως το σύστημα Tap ‘n Pay για Ανέπαφες Συναλλαγές, ενώ γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Ενδεικτικά, την τελευταία τριετία καταγράφηκε αύξηση 11,9% στον δείκτη χρήσης των ΜΜΜ από ΑμεΑ.

ΤΑΙΠΕΔ

Πραγματοποίησε έσοδα 5,2 δισ. ευρώ αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ των σημαντικότερων σχεδιασμών του: η αξιοποίηση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου και της μαρίνας Πύλου, οι συμφωνίες παραχώρησης Εγνατίας και Αττικής Οδού, η διάθεση ποσοστού της HELLENiQEnergy μέσω του ΧΑΑ και η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑΑ. καθώς και ο ορισμός του ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων. Δημιουργήθηκε επίσης η Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), η οποία σχεδιάστηκε και στελεχώθηκε από το Growthfund. Η μονάδα διαχειρίζεται έργα ύψους 8 δισ. ευρώ και έχει συμβάλει στην επιτυχή διενέργεια σειράς διαγωνισμών προς όφελος του δημοσίου.

ΓΑΙΑΟΣΕ

Καταγράφει τα υψηλότερα έσοδα από την ίδρυσή της έχοντας ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ/έτος τα 3 τελευταία χρόνια. Η καθαρή θέση της εταιρείας από την ημερομηνία ένταξής της στον Όμιλο του Υπερταμείου έχει τριπλασιαστεί κι έφτασε στα 234 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 75 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές της διαγράφονται θετικές ενώ η νέα Διοίκηση εστιάζει στη σιδηροδρομική ακίνητη περιουσία και στη δημιουργία κέντρων logistics που θα αλλάξουν τις εμπορευματικές δυνατότητες της χώρας.

Παράλληλα με την οικονομική βελτίωση, έμφαση δόθηκε και στα στρατηγικά έργα. Την τριετία 2022-2024 το Υπερταμείο ολοκλήρωσε την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, «ξεκλείδωσε» το έργο Ανάπλασης της ΔΕΘ σε συνεργασία με τη Διοίκηση της εταιρείας και τους φορείς με στόχο την άμεση εκκίνηση του διαγωνισμού. Στην ΑΕΔΙΚ ξεκίνησε η προετοιμασία για την ανάπτυξη του real estate, στον ΟΚΑΑ και την ΚΑΘ προχωρούν οι μελέτες σκοπιμότητας για τη δημιουργία μίας ενιαίας Εθνικής Αγοράς, ενώ γίνεται η προεργασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στις Ελληνικές Αλυκές.