Θεοδωρόπουλος: Πώς η Ελλάδα θα κάνει το επενδυτικό άλμα - Η πρόταση για νέο επενδυτικό εργαλείο
Την ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει άμεσα ένα επενδυτικό άλμα το οποίο θα έχει διάρκεια και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά την ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, επισημαίνοντας την απαραίτητη συνεργασία πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Πρόκειται για μία ανάγκη που, όπως σημείωσε, αναγνωρίζεται από όλους και στο πλαίσιο αυτό, προς την επίτευξη του «κατεπείγοντος και δύσκολου στόχου», ο ΣΕΒ συνεισφέρει με μια συμπληρωματική πρόταση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρόπουλος πρότεινε τις υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις ως ένα συμπληρωματικό επενδυτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας και θα δίνει έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις.
Όπως εξήγησε το συγκεκριμένο εργαλείο, «δεν θα εξαρτά τη φορολογική επιβράβευση από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα περιβάλλον έλλειψης εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων. Θα επιτρέπει την άμεση έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων. Θα αναθέτει τον έλεγχο στους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτιμά πως ένα τέτοιο εργαλείο «μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού επενδύσεων και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης» ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημοσιονομικών ανησυχιών, σημείωσε πως, «από τη φύση τους, οι υπεραποσβέσεις αποδίδουν φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος, πολύ πριν δημιουργήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις».
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρόπουλος εστίασε και στη σημασία της συνεργασίας για μια ευημερούσα κοινωνία και οικονομία, καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους και την Πολιτεία στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου επ’ ωφελεία όλων.
«Καμία πρωτοβουλία ενίσχυσης της παραγωγής δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τους ανθρώπους που θα την υποστηρίξουν στην πράξη. Οι εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ως μόνο τρόπο προκειμένου να πετύχουμε ταυτόχρονα και τους τρεις στόχους: ισορροπία ζωής, αύξηση εισοδημάτων και βελτίωση ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, υπογράμμισε την αύξηση της παραγωγικότητας σημειώνοντας πως «κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί η διασφάλιση ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων».
Απευθυνόμενος, τέλος προς τους επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι όσα κίνητρα και να δώσει η Πολιτεία, η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει ατομική. «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους μας. Να μετασχηματίσουμε τις εταιρείες μας ακόμα πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς, και αναζητώντας την καινοτομία. Να επενδύσουμε και να εξελίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών μας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Ας βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, ας γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και ας στοχεύσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις αγορές άλλων χωρών. Η επανατοποθέτηση της πατρίδας μας στο διεθνή χάρτη έχει δημιουργήσει θετικό μομέντουμ. Ας μην επιτρέψουμε στις διαρθρωτικές αδυναμίες που ακόμη αντιμετωπίζει η χώρα, να γίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξή μας».