ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Goldman Sachs για Ελλάδα: «Βλέπει» νέες αναβαθμίσεις και σταθερή δυναμική

Goldman Sachs για Ελλάδα: «Βλέπει» νέες αναβαθμίσεις και σταθερή δυναμική

Πράσινο φως για την ελληνική οικονομία από διεθνούς οργανισμούς και οίκους αξιολόγησης

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σταθερή δυναμική συνεχίζει να παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο Goldman Sachs, ο οποίος «βλέπει» καλύτερες επιδόσεις του χρέους της Ελλάδας και νέο γύρο αναβαθμίσεων της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμά της για την ελληνική οικονομία, η Goldman Sachs εκτιμά πως θα υπάρξει νέος γύρος αναβαθμίσεων, ενώ κάνει λόγο για καλύτερες επιδόσεις του χρέους της Ελλάδας, με αφορμή την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με οδηγό τις επενδύσεις και από την έντονη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ και αφήνοντας αμετάβλητες τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του Ελληνικού Δημοσιονομικού Σχεδίου που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από την πρόβλεψη του FSP.

Μάλιστα εκτιμά ότι θα φτάσει το 145% του ΑΕΠ το 2025, 3,2 π.μ. κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή της και μειωμένο από 207% το 2020.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε σε 2,3% ετησίως, σε σύγκριση με 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης στο 8,3%, έναντι 6,6% προηγουμένως.

Τα τελευταία θετικά μακροοικονομικά στοιχεία οίκους αφήνουν ανοικτό παράθυρο για μια επιπλέον αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις προσεχείς αξιολογήσεις της S&P στις 18 Οκτωβρίου, της Fitch στις 22 Νοεμβρίου και της Scope στις 6 Δεκεμβρίου.