ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι σημαίνει η μείωση των επιτοκίων του ευρώ για την «τσέπη» μας

AP Photo/Michael Probst

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024, όμως πώς μας επηρεάζει αυτό στην πράξη.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές και που «μεταφράζεται» σε καλά νέα για τους δανειολήπτες σε εγχώριο επίπεδο, καθώς οι κινήσεις της ΕΚΤ δίνουν το σήμα για καλύτερο κόστος δανεισμού.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες δόσεις των νέων δανείων θα μειωθούν.

Μάλιστα, οι μεγάλοι κερδισμένοι της μείωσης αναμένεται να είναι οι νέοι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ μεγάλες μειώσεις θα δουν στις δόσεις τους και όσοι έχουν δάνεια με υψηλότερα επιτόκια.

Για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αξίζει να σημειωθεί πως βασίζονται στο euribor, το οποίο ενσωματώνει άμεσα την πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων, ενώ όσοι έχουν σταθερά επιτόκια θα δουν αλλαγές ανάλογα με τις ρήτρες των συμβάσεών τους.

Υπενθυμίζεται πως στις ελληνικές τράπεζες, οι συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε καθεστών «παγωμένου» επιτοκίου έως το Μάιο του 2025, για την προστασία τους από το ρίσκο ακραίων διακυμάνσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίθετο θα συμβεί με τους καταθέτες. Οι χαμηλότερες αποδόσεις στα επιτόκια μειώνουν τα έσοδα από τις καταθέσεις και παράλληλα τα κέρδη των τραπεζών.

Θετικές επιπτώσεις στην οικονομία

Παράλληλα, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ εκτιμάται ότι θα φέρει και θετικές επιπτώσεις ευρύτερα στην ελληνική οικονομία.

Η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών και οι φθηνότερες πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων θα έχουν θετικές επιπτώσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος και στο 2,3% το 2025.

Η Λαγκάρντ επιμένει σε «προσεκτικές» κινήσεις

Οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» μια ακόμη μείωση επιτοκίων του ευρώ πριν από το τέλος της χρονιάς, η οποία θα είναι και η 4η μέσα στο 2024. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε πως η ΕΚΤ «δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων».

Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε πως η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου η ΕΚΤ κατευθύνει τη νομισματική πολιτική- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή της τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης