ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ναι» στην μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ - Υποχώρησαν στο 3,25%

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

Associated Press.

Στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της φέτος και τη δεύτερη συνεχόμενη, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανακοινώνοντας «ψαλίδισμα» κατά 0,25 μονάδες βάσης για τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές και που «μεταφράζεται» σε καλά νέα για τους δανειολήπτες σε εγχώριο επίπεδο.

Το νέο τοπίο χαμηλότερων επιτοκίων που προδιαγράφεται εκτιμάται ότι θα φέρει θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι της μείωση θα είναι οι νέοι δανειολήπτες κυμαινόμενου ή σταθερού επιτοκίου, αλλά και οι δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων.

Η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών και οι φθηνότερες πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων θα έχουν θετικές επιπτώσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος και στο 2,3% το 2025.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, με τα κέρδη να αποσβένουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει στο στόχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Όπως σημειώνεται, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού, ενώ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης