ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στουρνάρας: Ενεργός ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών για την κλιματική κρίση

Στουρνάρας: Ενεργός ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών για την κλιματική κρίση
ΤτΕ

Στον ρόλο που έχουν οι κεντρικές τράπεζες στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας κατά την παρουσίαση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ). 

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συμβολή της ΤτΕ και τη συστηματική της δράση τα τελευταία 15 χρόνια για θέματα κλίματος και βιωσιμότητας και σημείωσε ότι «η ελαχιστοποίηση του κόστους μιας φιλόδοξης ενεργειακής μετάβασης, με τον σωστό σχεδιασμό και την ανάληψη των κατάλληλων δράσεων, είναι κρίσιμης σημασίας και προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

stournaras-tte

Ο διοκητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

© 2024 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Διοικητής αναφέρθηκε στην δράση της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Ασχολούμαστε συστηματικά τα τελευταία 15 χρόνια με τα θέματα του κλίματος και της βιωσιμότητας.

Από το 2009, με τη δημιουργία της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), συμβάλλουμε μέσω της έρευνας στο κρίσιμο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος.

Οι μελέτες μας έχουν δείξει πως το κόστος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να βαίνει αυξανόμενο, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για να μετριαστεί το φαινόμενο».

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο

Όπως εξήγησε, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αφορά πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών, ωστόσο επισήμανε πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στα θέματα του κλίματος και της βιωσιμότητας, πάντα εντός των ορίων της εντολής τους.

Πιο ειδικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την περαιτέρω ενσωμάτωση κλιματικών παραμέτρων στη στρατηγική της και τη συστηματικότερη συνεκτίμηση των ζητημάτων βιωσιμότητας στις δράσεις της.

Αναμφίβολα, η ελαχιστοποίηση του κόστους μιας φιλόδοξης ενεργειακής μετάβασης, με τον σωστό σχεδιασμό και την ανάληψη των κατάλληλων δράσεων, είναι κρίσιμης σημασίας και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.