ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αγορά κατοικίας: Άλμα έως και 36% των τιμών στην Αττική το γ' τρίμηνο

Αγορά κατοικίας: Άλμα έως και 36% των τιμών στην Αττική το γ' τρίμηνο

Ακίνητα

INTIME

Το ράλι των τιμών στην αγορά κατοικίας συνεχίστηκε και το γ' τρίμηνο του έτους σε όλες τις περιοχές της Αττική με «πρωταθλήτριες» των αυξήσεων στις ζητούμενες τιμές, τις συνοικίες του Πειραιά και των Προαστίων του.

Στο κέντρο του Πειραιά η άνοδος σε ετήσια βάση έφτασε το 36%, στην περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία το 33,8%, τη Δραπετσώνα το 31,6% και τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη το 27,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI της Spitogatos. Συνολικά στον Πειραιά οι ζητούμενες τιμές, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, εμφάνισαν μεσοσταθμικά άνοδο κατά 27,8% ενώ στα Προάστιά του, κατά 14,7%. Πέραν του Πειραιά, μεταξύ των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν επίσης η Ανθούσα με άνοδο της τάξεως του 29,7%.

Εντός του λεκανοπεδίου οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας παραμένουν οι συνοικίες των Νοτίων Προαστίων όπου, κατά μέσο όρο, οι τιμές αυξήθηκαν επιπλέον σε σχέση με πέρσι, κατά 5,7%. Συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη, οι ζητούμενες τιμές φτάνουν πλέον στα 6.988 ευρώ το τ.μ. στη Βούλα τα 5.635 ευρώ το τ.μ. και στη Γλυφάδα τα 5.124 ευρώ το τμ.

Μεταξύ των υπόλοιπων περιοχών, σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν και στα Ανατολικά Προάστια, κατά 11,4%, μέση ζητούμενη τιμή τα 2.174 ευρώ το τμ. ενώ στο κέντρο της Αθήνας η άνοδος ήταν της τάξεως του 8,9% ευρώ, με τιμές στα 2.177 ευρώ το τ.μ αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η αγορά ακινήτων βρίσκεται εν αναμονή του προγράμματος "Σπίτι μου 2" το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως με την έναρξη του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και κατηγορίες ακινήτων, με αντίστοιχες επιπτώσεις και στην πορεία των τιμών. Ενδεικτικά, όπως εξηγούσε σχετικά, μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος «το πρόγραμμα θα βγάλει στην αγορά αρκετές χιλιάδες κόσμου να ψάχνουν. Επομένως στο κομμάτι προσφοράς - ζήτησης, το οποίο θέλουμε να έχουμε ισορροπημένο για να μην υπάρχει αύξηση των τιμών, θα ενισχυθεί κι άλλο η ζήτηση ενώ θέλουμε να τονώσουμε την προσφορά».