ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Καύσιμα: Επιστρέφει η ανησυχία για αυξήσεις από την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

INTIME

Στη «σκιά» της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, με διάχυτη ανησυχία για το νέο ράλι ανόδου των τελευταίων ημερών στην τιμή του αργού πετρελαίου αναμένει τις εξελίξεις η αγορά των καυσίμων και οι καταναλωτές, την ίδια στιγμή που σε 10 ημέρες ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

«Τα σενάρια που κάναμε πριν από λίγες μέρες για την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι πλέον άκαιρα» υπογραμμίζει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα, εκτιμούσε πως φέτος η τιμή, στην «πρεμιέρα» της διάθεσής του στις 15 Οκτωβρίου, θα κυμαινόταν περί το 1,10 ευρώ το λίτρο.

Η εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται εν αναμονή των διεθνών εξελίξεων με την τάση των τελευταίων ημερών να είναι ανοδική ιδίως έπειτα από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περί ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα στις πετρελαϊκές υποδομές της Τεχεράνης, μετά την επίθεση του Ιράν και οι οποίες έβαλαν «φωτιά» στην τιμή του αργού.

«Εφόσον η ανοδική πορεία συνεχιστεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες ημέρες, τότε λίαν συντόμως θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στην Ελλάδα. Άσχημη συγκυρία για εμάς, το γεγονός πως σε λίγες ημέρες ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης» συνεχίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Ο κ. Κιούσης υπενθυμίζει πως και πριν από έναν χρόνο, την ίδια περίοδο, βρεθήκαμε σε αντίστοιχη κατάσταση λόγω των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή με τις αγορές τότε να αντιδρούν ψύχραιμα. Κάτι ωστόσο που, τουλάχιστον έως τώρα, δεν φαίνεται να συμβαίνει, όπως σημειώνει, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και με τις θερμοκρασίες διατηρούνται ακόμα υψηλές, στελέχη της αγοράς καυσίμων δεν ανέμεναν έτσι κι αλλιώς έντονη κινητικότητα από τις πρώτες μέρες της διάθεσής του στην αγορά. Αντίθετα, έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με το πώς θα κινηθεί η βενζίνης, η τιμή της οποίας μέσα στο καλοκαίρι είχε αποκλιμακωθεί.

Στην παρούσα φάση πάντως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης (3/10) η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά διαμορφωνόταν στο 1,751 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στο 1,523 ευρώ το λίτρο και του υγραερίου κίνησης στο 0,870 ευρώ το λίτρο, σε αντίστοιχα επίπεδα με εκείνα, μία εβδομάδα νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης