ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οικιστικές αναπτύξεις: Κενό στην αγορά για επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ

Pexels / jeshootscom

Στην ελληνική αγορά υπάρχει ένα κενό στις οικιστικές αναπτύξεις που αφορούν επενδύσεις από 1 έως 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Αλέξιος Βανδώρος, διευθύνων σύμβουλος της Wealth Avenue PLC, σε άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας πως:

«Είναι αυτά με τα οποία οι τοπικοί μικροκατασκευαστές δεν μπορούν να ασχοληθούν γιατί δεν έχουν τη ρευστότητα και οι μεγάλοι παίκτες δεν τα εντάσσουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια».

Πώς επιλέγεται η περιοχή για ένα οικιστικό έργο

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή περιοχής για οικιστικά έργα είναι η τοποθεσία του ακινήτου-οικοπέδου.

Αυτό έχει να κάνει είτε με την απόσταση από σημαντικά μέσα μεταφοράς είτε με σημαντικούς οδικούς κόμβους, καθώς και με παράγοντες όπως η απόσταση από την θάλασσα. Ταυτόχρονα αξιολογούνται δεδομένα όπως η τιμή αγοράς ή το ποσοστό αντιπαροχής, προκειμένου να καθιστούν την επένδυση ως επενδυτική «ευκαιρία», εκτιμά ο κ. Βανδώρος.

Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός ακινήτου, όπως και της τοποθεσίας του, είναι και η δυνητική ζήτηση που μπορεί να έχει από αγοραστές του εξωτερικού και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της στενής συνεργασίας που έχει η εταιρεία με συνεργαζόμενες εταιρείες του εξωτερικού.

Τιμές και «πορτοφόλια»

Ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν οι αντίστοιχες τιμές πώλησης ανά τμ και βάσει αυτού απευθύνονται σε πολίτες συγκεκριμένων εισοδηματικών κατηγοριών αναφέρει το αρθρο και επισημαίνει πως «σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση «one size fits all».

Σε έναν περιφερειακό δήμο της Αθήνας μπορεί να πουλιούνται νεόδμητα διαμερίσματα στα 2.500 ευρώ/τμ και ένα 80αρι να κοστίζει 200.000 ευρώ και την ίδια στιγμή στα νότια προάστια να πουλιούνται στα 6.000 ευρώ /τμ μίνιμουμ και ένα 80αρι να κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ.

Αυτό που παρατηρείται είναι πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει ξανά να δανείζουν και αυτό είναι θετικό.

Δανείζουν με μίνιμουμ ίδια κεφάλαια για τον ιδιώτη στο 30% συνήθως, το οποίο είναι υγιές για να μην έχουμε πάλι τα φαινόμενα δύο δεκαετιών πριν, εκτιμά ο κ Βανδώρος.

Αναφέροντας όμως ότι αυτό περιορίζει και την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων που λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης δεν έχουν αποταμιευμένα τα απαραίτητα χρήματα για να μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία του δανεισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης