ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πληθωρισμός 3% στην Ελλάδα - Υποχώρησε στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός 3% στην Ελλάδα - Υποχώρησε στο 1,8% στην Ευρωζώνη
eurokinissi

Στο 3% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με βοήθεια από την καθοδική πορεία των τιμών στην ενέργεια και την μείωση του ρυθμού ανόδου στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, σήμερα Τρίτη 1/10. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 1,8% ετησίως από το 2,2%. Σε μηναίο επίπεδο οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,1%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που ο πληθωρισμός στην περιοχή υποχωρεί χαμηλότερα του 2%, από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η μέτρηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη και από της εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να κινηθεί στο 1,9%.

Ο δείκτης επιβράδυνε και στην Ελλάδα αλλά ελαφρώς μόνο, στο 3% ετησίως από το 3,2% του Αυγούστου. Σε επίπεδο μήνα δε, στη σύγκριση Αυγούστου - Σεπτεμβρίου η Ελλάδα παρουσίασε το μεγαλύτερο ρυθμό ανατιμήσεων στην ευρωζώνη με +1,7%.

1727785851303-779343693-1.jpg

Σε επίπεδο ευρωζώνης σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση και των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον δομικό ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εμφανίζει οριακή μείωση.

Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,7% ετησίως από το 2,8%, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος.

Σε μεγάλο βαθμό η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προέκυψε από τη μείωση των τιμών της ενέργειας, που κινήθηκαν τον Σεπτέμβριο με -6% ετησίως.

Στις υπόλοιπες συνιστώσες, ο κλάδος των υπηρεσιών συνέχισε να ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις αλλά με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, στο 4% ετησίως από το 4,1% του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι τιμές σε τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά αυξήθηκαν με ρυθμό 2,4% ετησίως (από 2,3%) και των μη ενεργειακών αγαθών με 0,4% (από 0,1%).

Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στο Βέλγιο με 4,5% ετησίως, με την Ολλανδία να ακολουθεί στο 3,3%, την Εσθονία στο 3,2% και τις Ελλάδα, Κροατία στο 3%.

Αντίθετα, ο ΔΤΚ στην Ιρλανδία αυξήθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% ετησίως, στην Λιθουανία με 0,4% και στην Σλοβενία με 0,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων παρατηρείται γενικά στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω του 2% σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, στην Γερμανία ο εναρμονισμένος ΔΤΚ έτρεξε με 1,8%, στην Γαλλία με 1,5%, στην Ισπανία με 1,7% και στην Ιταλία με μόλις 0,8%.