ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΜΔΗΕ

Το «πρασινο φως» έδωσαν η ελληνική και η κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, καθώς ενέκριναν της ενσωμάτωση της πρόβλεψης για τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, μεταξύ των δύο χωρών, στο σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισόποσος επιμερισμός του ρίσκου αποτέλεσε ελληνική πρόταση, η οποία ενσωματώθηκε στη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου και υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή.

Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει πως στην περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης του έργου λόγω εξωγενών παραγόντων, χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης, η Ελλάδα και η Κύπρος θα αναλάβουν ένα επιπλέον 13% της ανάκτησης των δαπανών που θα έχουν γίνει έως τότε, έκαστη.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ενσωμάτωση της πρόβλεψης για το γεωπολιτικό ρίσκο έγινε με κοινή απόφαση της ΡΑΑΕΥ και της ΡΑΕΚ, με την οποία τροποποιείται ο Διασυνοριακός Επιμερισμός του Κόστους (Cross Border Cost Allocation).

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και για όλη την Ε.Ε. Και αυτό, καθώς θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και ταυτόχρονα θα προωθήσει τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς «καθαρής» ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης