Ζαχαράκη: 9.155 άνθρωποι θα έχουν βρει στέγη έως το τέλος του 2024 με το «Σπίτι μου»
«Ενεργοποιείται από την 1/1/2025 το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του 2024, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» θα έχουν βρει στέγη 9.155 ζευγάρια ή μεμονωμένοι συμπολίτες μας», σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως διευκρίνισε η υπουργός, «από την 1/1/2025 που θα ενεργοποιηθεί και το βελτιωμένο πλέον πρόγραμμα, «Σπίτι μου ΙΙ», θα βρουν κατοικία και οι 50ρήδες, αφού επεκτείναμε το ηλικιακό κριτήριο και αυξήσαμε και το εισοδηματικό κριτήριο.
Για πρώτη φορά έχουμε συνολική στεγαστική στρατηγική η οποία θα επικαιροποιηθεί το 2025 προκειμένου να φτάσουμε στα 2 δισ. ευρώ στο «Σπίτι μου ΙΙ» ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.
Επίσης, αυτό που είναι σημαντικό» τόνισε η υπουργός, «είναι και η αύξηση του συμβολαίου κατοικίας, μέχρι 250.000 ευρώ οπότε και το δάνειο θα φτάσει έως και τα 190.000 (δηλαδή δανειοδοτείται το 90% της αξίας του ακινήτου). Υπενθυμίζω ότι δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από τον Πρωθυπουργό και όπως τόνισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευρύνουμε τη «βεντάλια» των δικαιούχων».
Το Εθνικό Δημογραφικό Σχέδιο
Αναφερόμενη στο Εθνικό Δημογραφικό Σχέδιο, η Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι «είχαμε ανοίξει την πλατφόρμα για να καταγραφούν οι προτάσεις από τους πολίτες για το δημογραφικό. Για το δημογραφικό σχέδιο δεν υπάρχει ατζέντα» επεσήμανε η υπουργός, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το δημογραφικό είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός. Μεριμνά το κράτος για όσους δεν μπορούν να λάβουν vouchers και φέτος δώσαμε 380 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Το δημογραφικό είναι το καλό ολοήμερο σχολείο. Το δημογραφικό είναι να έχεις μια καλύτερη τοπική ανάπτυξη που να κρατάει μια γυναίκα σε μια υγιή οικονομική δραστηριότητα. Το δημογραφικό είναι ο καλός δρόμος. Το δημογραφικό είναι να ζεις σε πόλεις που αγαπούν την αναπηρία».
Αναλύοντας την επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης, η υπουργός, επανέλαβε ότι «στη μεταρρύθμιση που θα κάνουμε δεν θα λαμβάνουμε υπόψιν ένα μέρος του εισοδήματος έτσι ώστε να μην είναι το επίδομα αντικίνητρο στη δουλειά. Δουλεύουμε εδώ και 7 μήνες την επιδοματική μεταρρύθμιση», η οποία, σύμφωνα και με τους στόχους του ΥΚΟΙΣΟ, θα κινηθεί σε 4 άξονες:
- επιπρόσθετη χρηματοδότηση
- πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές,
- εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες,
- πιο δίκαιη κατανομή των πόρων