ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από τους αρμόδιους υπουργούς

Η εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από τους αρμόδιους υπουργούς

Διυπουργική συνέντευξη εξειδίκευσης μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενίσχυση των εξαγωγών και πολιτικές που τονώνουν την παραγωγικότητα, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη  διυπουργική συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές - Golden Visa για επενδύσεις 250.000 σε start-up επιχειρήσεις

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατ. ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και για το πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις, για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τη Golden Visa, από 1η Ιανουαρίου θα μπορεί κανείς να τη λάβει επενδύοντας 250. χιλ. ευρώ σε start up επιχείρηση.

Σε 298.000 δικαιούχους αγρότες ο μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενους στους στόχους της επάρκειας των αγροτικών μας προϊόντων, περισσότερες θέσεις εργασίας και ενίσχυσης της παραγωγής, περιέγραψε τους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζονται οι πολιτικές του υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, οι δικαιούχοι κατ' επάγγελμα αγρότες που θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, υπολογίζονται στους 298.000. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κάτι για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση έπειτα από διαβούλευση με ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς. Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων- συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.

Κλιμακωτό τέλος στους επιβάτες κρουαζιέρας - Στα 22 δισ. εκτιμώνται τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό

Βασικός αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, ο ελληνικός τουρισμός, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη σημειώνοντας πως τα έσοδα για το 2024 εκτιμάται πως θα φτάσουν, τα 22 δισ. ευρώ για το 2024. Όπως επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, επιβάλλεται τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι, το οποίο θα είναι ψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο. Μέρος των εσόδων θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου για έργα αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού.

Για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά 900 εκατ. ευρώ για το 2024» έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026.