ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρόφιμα: Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την αγροτική παραγωγή

Eurokinissi

Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και παρατεταμένη ανομβρία, ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πλήττουν την αγροτική παραγωγή, αποτελώντας παράλληλα μία  διαρκή πηγή ανησυχίας, για την πορεία των τιμών των προϊόντων.

Το παράδειγμα του ελαιολάδου και το συνεχιζόμενο «ράλι» της τιμής του την τελευταία διετία, λόγω της μειωμένης παραγωγής στις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι όμως το μοναδικό καθώς, τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και φέτος, μία σειρά από αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας έχουν επηρεαστεί από τα διαρκώς μεταβαλλόμενα και συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε «κίνδυνο» η πατάτα Νάξου

Στην Νάξο, οι παραγωγοί έχουν χτυπήσει ήδη «καμπανάκι» κινδύνου για την ΠΟΠ πατάτα του νησιού, η παραγωγή της οποίας είναι φέτος δραματικά μειωμένη λόγω της λειψυδρίας. Είναι ενδεικτικό, ότι από τους 6.000 τόνους που παρήγαγε το νησί το 2022, το 2023 έπεσε τους 4.000 τόνους ενώ φέτος μειώθηκε περαιτέρω στους 1.800 τόνους, δηλαδή κατά 70% λιγότερους σε σχέση σε πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, μάλιστα, μετά το φθινόπωρο, η πατάτα Νάξου θα βρίσκεται σε έλλειψη από την αγορά και το τραπέζι των καταναλωτών.

Μειωμένη παραγωγή, πρώιμα φρούτα

Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες της φετινής χρονιάς προκαλούν προβλήματα και στην παραγωγή των φρούτων. «Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα ήταν φέτος πρώιμα κάτι που φαίνεται να συνεχίζεται και στα φθινοπωρινά, τα οποία χρειάζονται νερό» σημειώνει, μιλώντας στο CNN Greece, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas.

Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών, με τον τρύγο φέτος να είναι πρώιμος και αρκετές ποσότητες να έχουν υποστεί ζημιές. Σε Κρήτη και Πελοπόννησο, με βάση τις εκτιμήσεις των παραγωγών, η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% ενώ σε μικρότερο ποσοστό εκτιμάται η πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη. Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή, όπως επισημαίνει, παρότι φέτος η παραγωγή φαίνεται να εξελίσσεται σε ομαλά επίπεδα, εάν το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχές, θα δούμε μικροκαρπία όπως και πέρσι.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επισήμανε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το blommberg, η παραγωγή μήλων στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά το ένα δέκατο, η τιμή της φράουλας αυξάνεται λόγω ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Ιταλία δίνει «μάχη» με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή του ελαιολάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης