ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υψηλές «πτήσεις» και το φθινόπωρο για τον ελληνικό τουρισμό - Πού... κρατούν ακόμα οι διακοπές

Τουρίστες στην παραλία Μάταλα, στο Ηράκλειο Κρήτης

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ / INTIME NEWS

Ανοδικά συνεχίζει και το φθινόπωρο ο ελληνικός τουρισμός με τις κρατήσεις να κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα σε αρκετά νησιά της χώρας το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου αλλά ακόμη και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Άλλωστε οι διακοπές κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ειδικά σε μεσογειακούς προορισμούς όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις αποδράσεις, είναι μία ανερχόμενη τάση που παρατηρείται στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τη ζήτηση που καταγράφεται τη φετινή σεζόν.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συγκεκριμένη περίοδος είναι οι καλύτερες τιμές που προσφέρονται σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και η δυνατότητα για διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς οι οποίοι στην «καρδιά» του καλοκαιριού υποδέχονται μεγάλο όγκο τουριστών.

Ενδεικτικό της ανερχόμενης αυτή τάσης είναι το γεγονός ότι η γερμανική TUI διαπιστώνει τη φετινή σεζόν «πρωτοφανή» ζήτηση για φθινοπωρινές διακοπές», ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα επεκτείνει το τέλος της με επιπλέον «πακέτα» σε κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου.

«Το φθινόπωρο κερδίζει έδαφος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI Γερμανίας, Στέφαν Μπάουμερτ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπεριλαμβάνοντας την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς της φθινοπωρινής περιόδου.

H εικόνα σε Κρήτη και Ρόδο

Την πολύ καλή εικόνα του τουρισμού σε Κρήτη και Ρόδο επιβεβαιώνουν στο CNN Greece και οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων στα δύο νησιά.

Σε συνέχεια της πολύ καλής καλοκαιρινής σεζόν που εκτιμάται ότι κινήθηκε ανοδικά κατά 7%-8% σε σχέση με πέρσι, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος εμφανίζουν επίσης αύξηση κατά 3%-4%, με βάση τις κρατήσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Περισσότερες αναμένονται και οι πτήσεις τον Νοέμβριο με τις προγραμματισμένες αφίξεις να φτάνουν έως και τις 8 του μήνα. Η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία αποτελούν τις κύριες αγορές που τροφοδοτούν τον φθινοπωρινό τουρισμό στο νησί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Υψηλά επίπεδα πληρότητας εμφανίζει το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και η Ρόδος, με τη σεζόν να έχει επεκταθεί φέτος έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννης Παπαβασιλείου. Οι κρατήσεις της φθινοπωρινής περιόδου εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι ενώ οι κύριες αγορές που τροφοδοτούν τον τουρισμό τη συγκεκριμένη περίοδο είναι εκείνες των Σκανδιναβικών χωρών, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον φετινό Αύγουστο.

Η επιβατική κίνηση στο νησί ήταν ενισχυμένη κατά 16,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 -που είχε πληγεί από πυρκαγιές- φτάνοντας φέτος τους 1,26 εκατ. επιβάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης