ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» - Ποιοι κερδίζουν από τα δύο νέα προγράμματα

«Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» - Ποιοι κερδίζουν από τα δύο νέα προγράμματα
INTIME

Τον Ιανουάριου του 2025 θα ανοίξουν τα δύο νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης. 

Πρόκειται για τον 2ο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου» το οποίο γίνεται πλέον «Σπίτι μου 2», αλλά και ένα νέο - και πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη - πρόγραμμα με το όνομα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το οποίο ανοίγει την πόρτα σε όλους να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους χωρίς ηλικιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Το «Σπίτι μου 2»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για περίπου 20.000 δικαιούχους, με στόχο την διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

  • έως 20.000 ευρώ για άγαμους
  • έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί
  • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί

Η αξία των ακινήτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα να είναι έως 150. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2008 και μετά.

Το ποσό δανείου φτάνει έως 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου, ενώ η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τρίτεκνους και πολύτεκνους δικαιούχους, το πρόγραμμα προβλέπει πως το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% θα αφορά έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Η εκτίμηση του ήταν πως θα διαμορφωθεί κάτω απότο 2%.

Το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

Με αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε αυτά είναι κύριες κατοικίες, είτε είναι δευτερεύουσες.

Οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν:

  • Θερμομόνωση
  • Πράσινη στέγη
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Ηλιακός θερμοσίφωνας
  • Συστήματα Θέρμανσης - Ψύξης
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών / μικρών ανεμογεννητριών / άλλων ΑΠΕ
  • Εργασίες τοποθέτησης κα

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι δεν υπόκεινται σε εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, με το υπουργείο να εκτιμά πως θα βοηθήσει περίπου 20.000 δικαιούχους.

Μάλιστα, προβλέπεται η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους στο 100%.

Το ποσό του δανείου για το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω» θα φτάνει έως τις 25.000 ευρώ, θα έχει διάρκει από 3 έως 5 έτη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας όσον αφορά τις δηλώσεις των δικαιούχων.