ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Κερδισμένες» οι τρίτεκνες οικογένειες και οι νέοι γονείς - Οι αλλαγές και τα κίνητρα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Οι τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες πλέον αποκτούν δικαιώματα πολύτεκνων, αλλά και οι νέοι γονείς που ενισχύονται με επιπλέον παροχές και vouchers, φαίνεται πως είναι οι «κερδισμένοι» της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση των εισοδημάτων. 

Μάλιστα, τα εξειδικευμένα μέτρα των υπουργείων Εργασίας και Οικογένειας που ανακοινώθηκαν σήμερα φαίνεται πως δ΄δινουν έμφαση στην στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών

Τέσσερις άξονες δράσης

  • Επιπρόσθετη χρηματοδότηση
  • Πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
  • Εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες
  • Πιο δίκαιη κατανομή των πόρων

Διά βίου ορισμός της τρίτεκνης οικογένειας

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε την δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες.

«Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του» σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Η δια βίου ισχύς της τριτεκνίας συνεπάγεται αύξηση στην ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο.

Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.

Aύξηση στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που χορηγεί το ΥΚΟΙΣΟ μέσω του ΟΠΕΚΑ η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι «τα επιδόματα είναι μέρος του συνολικού χάρτη της κοινωνικής μας πολιτικής. Πιστεύουμε και αποδεικνύουμε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να διέπεται από τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς να μην γεννάει μεγαλύτερη αδικία. Μετά από μια πολύμηνη στοχευμένη και μεθοδική δουλειά διευρύνουμε την εφαρμογή μιας καινοτόμου προσέγγισης, του income disregard που ακριβώς ενθαρρύνει την ένταξη όσων συμπολιτών μας μπορούν σε πλήρη οικονομική δραστηριοποίηση, χωρίς να έχουν πλήρη απώλεια της οικονομικής στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας».

Οι αλλαγές αφορούν στα 3 μεγαλύτερα επιδόματα βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων και στόχευσαν στην κάλυψη των κενών, στις στρεβλώσεις, στη χαμηλή επάρκεια και στις λεγόμενες παγίδες φτώχειας.

Ειδικότερα:

  • Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).
  • Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
  • Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
  • Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

  • Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο

Έκτακτη ενίσχυση το Δεκέμβριο σε 1.186.000 δικαιούχους των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

  • 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
  • 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
  • 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
  • 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ

«Νταντάδες της Γειτονιάς»

Στο πλαίσιο των στοχευμένων, πρωτοποριακών δράσεων για την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή των νέων γονιών η υπουργός, ανακοίνωσε την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 Δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το ΥΚΟΙΣΟ έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας.

Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές.

Το ποσό του voucher διπλασιάστηκε ήδη κατά την πιλοτική φάση και έχει διαμορφωθεί

  • Σε 500 ευρώ από 250 μηνιαίως εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.
  • Σε 300 ευρώ από 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.
  • Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών της παρούσας Πρόσκλησης δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τέλη Οκτωβρίου η πρόσκληση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε ότι, στα τέλη Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους Δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς.

Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό.

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΚΟΙΣΟ προβλέφθηκε η συμμετοχή όλων των Δήμων της χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με ποσό 70 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φοροαπαλλαγή σε επιχειρήσεις για παροχές σε νέους γονείς

Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού. Μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την παροχή.

Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους του.

Τέλος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αφορολόγητες θα είναι οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας των ανήλικων παιδιών, καθώς καταργείται άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

Επιπλέον, προβλέπεται, δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30 -35 ετών και ξεκινάει ένα Πρόγραμμα Πρώιμης παρέμβασης – Συμβουλευτική για οικογένειες με σκοπό την ενδυνάμωση της οικογένειας και την ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και διαταραχές προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Πρώιμη Παρέμβαση».

Θα αφορά γονείς και παιδιά από 0-6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Αll-about-myChild: το νέο διαδικτυακό εργαλείο για τους γονείς και τα παιδιά

Ακόμα, στο gov.gr θα προστεθεί ένα νέο πολύτιμο εργαλείο για τις οικογένειες. Το «all-about-myChild» θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές που προσφέρει η πολιτεία όπως επιδόματα, υγειονομική κάλυψη, κοινωνικό τουρισμό κτλ. Επιπλέον χρηστικές πληροφορίες γενικής φύσης όπως πχ που μπορεί να βρει γιατρό, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και όλες τις υποδομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης