ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Άνοιξε ο κύκλος των αξιολογήσεων - Επόμενος «σταθμός» η Moody's

Unsplash

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, την περασμένη Παρασκευή 6/9, από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar και πλέον μένει να φανεί αν η Moody's θα δώσει την δική της ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. 

Μάλιστα, αναλυτές και αγορές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της Παρασκευής 13/9, καθώς η Moody’s είναι η μόνη εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα,και διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην βαθμίδα Ba1 με προοπτικές «σταθερές» τον τελευταίο χρόνο.

Η τελευταία φορά που ο οίκος αξιολογήσεων είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας ήταν στις 13 Σεπτεμβρίου του 2023, όταν από την βαθμίδα Ba3 η χώρα «ανέβηκε» στη βαθμίδα Ba1.

DBRS: Σε «θετική» κατεύθυνση

Την προηγούμενη Παρασκευή ο καναδικός οίκος DBRS άλλαξε την αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία από «σταθερή», σε «θετική», κάνοντας ένα βήμα προς την επόμενη αναβάθμιση.

Στην έκθεση της η DBRS δίνει έμφαση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία παραμένει σε καλό δρόμο. Μαζί με τις υψηλότερες επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναμένεται να αυξήσει το δυνητικό ΑΕΠ και να καταστήσει την ανάπτυξη της χώρας πιο αυτοδύναμη.

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται πως ο τραπεζικός τομέας πιθανόν θα συνεχίσει να έχει καλή κερδοφορία, να περιορίζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και να μειώνει τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.

Επιπλέον, σημειώνει ο καναδικός οίκος, τα υγιή και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την υγιή ονομαστική ανάπτυξη, θα διευκολύνουν την περαιτέρω σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 140% έως το 2027 από 161,9% το 2023.

Τα επόμενα «ραντεβού»

Ο οίκος Standard & Poor's έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική» διατηρώντας όμως το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ- .

Η Fitch θα αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Νοεμβρίου, έχοντας διατηρήσει την αξιολόγηση της οικονομίας σε «σταθερή» και το αξιόχρεο στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ξεχωρίζει η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 12/09 με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο του ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα 3,50% από 3,75%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης