ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΕΘ: Ειδικός φόρος κατανάλωσης και κόκκινα δάνεια - Τι κερδίζουν οι αγρότες

ΔΕΘ: Ειδικός φόρος κατανάλωσης και κόκκινα δάνεια - Τι κερδίζουν οι αγρότες
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Μια σειρά από στεχευμένα μέτρα ειδικά για τους αγρότες, τους γεωργούς και παραγωγούς της ελληνικής επικράτειας ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου. 

Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε την μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ένα νέο πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ που στόχο θα έχει την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.

Ακόμα:

  • Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  • Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα

  • Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
  • Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.