ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εμπορικά καταστήματα: Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΙΝΤΙΜΕ

Τα ακίνητα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας διατηρούν την «ανθεκτικότητά» τους ενώ η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών που αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά της πόλης.

Στην Αθήνα, πέραν των υψηλότερων ενοικίων των ακινήτων στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της πόλης, σύμφωνα με την έρευνα της Danos - BNP Paribas real estate για το α΄ εξάμηνο του 2024, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα στα καταστήματα που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων διαμορφώνεται στα 40 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στα καταστήματα που βρίσκονται σε δρόμους «δευτερεύουσας» σημασίας, στα 25 ευρώ ανά τ.μ. Παράλληλα, για τα καταστήματα σούπερ μάρκετ, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται στα 13 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ακινήτων, στα εμπορικά κέντρα των κεντρικών δρόμων διαμορφώνονται στο 6,75%-7,75%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό -της τάξεως του 5,5%-6%- εμφανίζουν τα καταστήματα στην Ερμού.

Αντίστοιχα, στην αγορά της Θεσσαλονίκης, το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε σημαντικός αριθμός νέων ανοιγμάτων όπως και μετακομίσεις καταστημάτων, την ίδια στιγμή που πολλές εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να αναπτυχθούν στην περιοχή. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα ενοίκια στις κύριες εμπορικές οδούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης παρέμειναν σταθερές κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Στο πιο «περιζήτητο» πάντως τμήμα του μεγαλύτερου εμπορικού δρόμου της πόλης, την Τσιμισκή, μεταξύ των οδών Κούσκουρα και Κομνηνών, το μηναίο ενοίκιο των εμπορικών ακινήτων φτάνει έως και 140 ευρώ ανά τ.μ., όπως επισημαίνει η έρευνα ενώ, τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της ίδιας οδού, κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στα 60 ευρώ ανά τμ. Παράλληλα, με την αναμενόμενη λειτουργία του μετρό στην πόλη και η Εγνατίας προσελκύει αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής. Όσον αφορά στις αποδόσεις, στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης παραμένουν σταθερές περίπου στο 5,50%-6% ενώ σε περιοχές όπως η Καλαμαριά, η Πυλαία και οι δυτικές περιοχές, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 7% έως 8,50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης