ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ αλλάζει την εικόνα της Θεσσαλονίκης

Το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ αλλάζει την εικόνα της Θεσσαλονίκης

Τη χρονιά-ορόσημο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση το 1926, αναμένεται να ξεκινήσουν τα εργασίες του εμβληματικού project για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031, το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της πόλης, ενισχύοντας το διεθνές προφίλ της αλλά και με πολλαπλά προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Με βάση τον προϋπολογισμό του έργου, η συνολική επένδυση θα ανέλθει έως τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια χρηματοδότηση η οποία αντιστοιχεί στο 1/3 -φτάνοντας τα 120 εκατ. ευρώ- θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο του έργου για τη δημιουργία του «ConFex Park», όπως αναμένεται να ονομάζεται ο αναμορφωμένος χώρος, προβλέπεται ότι περίπου το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100.000 τ.μ., ένας «πνεύμονας πρασίνου» προσβάσιμος για όλους τους πολίτες. Εάν σε αυτή την έκταση προστεθεί και η έκταση 11.500 τ.μ της «Αγίας Φωτεινής» που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, το κέντρο της πόλης θα αποκτήσει 110 καταπράσινα στρέμματα. Περιμετρικά της ΔΕΘ δημιουργούνται 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων ενώ προβλέπονται επίσης 1.300 νέες θέσεις στάθμευσης. Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις ενισχύοντας το «πράσινο» της πόλης, ενώ το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα με μεγάλη ενεργειακή εξοικονόμηση.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η επίδραση του στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο ενώ η ανάπλαση θα ενισχύσει την αγορά εργασίας με περισσότερες από 1.500 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Το έργο της ανάπλασης έχει μπει πλέον σε «τροχιά» μετά και την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των ΔΕΘ-HELEXPO, Growthfund (Υπερταμείο) και Ανεξάρτητης Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF), η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για τη διενέργεια του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποτελεί για λογαριασμό της ΔΕΘ-HELEXPO τον φορέα ωρίμανσης του έργου, αναλαμβάνοντας την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησής του, καθώς και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σημειώνεται πως η περίοδος παραχώρησης έχει προσδιοριστεί στα 35 χρόνια.

Ο παραχωρησιούχος αναμένεται να εγκατασταθεί στο εργοτάξιο το 2026, με την εταιρεία που θα επιλεγεί να αναλαμβάνει την κατασκευή του έργου, καθώς και τη λειτουργία του επιχειρηματικού κέντρου, του ξενοδοχείου και του υπόγειου πάρκινγκ που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις. Σημειώνεται πως η ανάπλαση θα γίνεται σταδιακά καθώς παράλληλα με τις κατεδαφίσεις των υφιστάμενων κτιρίων και την ανάπτυξη νέων, το εκθεσιακό κέντρο θα λειτουργεί. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν σε 5-6 χρόνια, επομένως τα εγκαίνια προσδιορίζονται για το 2031.