ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τζήκας (ΔΕΘ – HELEXPO): Πολλαπλά τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από την ανάπλαση της ΔΕΘ

Τζήκας (ΔΕΘ – HELEXPO): Πολλαπλά τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από την ανάπλαση της ΔΕΘ

O πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας

Τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική της ΔΕΘ και την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα της, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας μιλώντας στο CNN Greece ενώ υπογραμμίζει τα πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη όταν ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της ανάπλασης.

«Φιλοδοξούμε να παραμείνει η ΔΕΘ το μεγάλο γεγονός που χαρακτηρίζει το ξεκίνημα του φθινοπώρου εδώ και γενιές και σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής σεζόν στη χώρα» υπογραμμίζει ο κ. Τζήκας.

Με τη Γερμανία να συμμετέχει στη φετινή 88η ΔΕΘ με μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές Τιμώμενης Χώρας στην ιστορία του θεσμού, ο κ. Τζήκας αναμένει την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, είναι «ήδη στενές τόσο σε επίπεδο εμπορίου όσο και επενδύσεων».

Την ίδια στιγμή μπαίνει σε «τροχιά» μπαίνει πλέον και το εμβληματικό έργο της ανάπλασης, με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO, να περιγράφει τα επόμενα στάδια και το χρονοδιάγραμμα έως την ολοκλήρωσή του.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τάσου Τζήκα:

Τι περιμένετε από την 88η ΔΕΘ, στην οποία μάλιστα καταγράφεται σημαντική αύξηση των διεθνών συμμετοχών σε σχέση με πέρσι και ποιοι είναι οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης;

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης χρόνο με τον χρόνο μεγεθύνεται. Αποκτά μεγαλύτερη δυναμική και κερδίζει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων που τη βλέπουν ως μια ευκαιρία διερεύνησης νέων πεδίων συνεργασίας με ομολόγους τους, αλλά και ενημέρωσης για τις νέες εξελίξεις στην αγορά. Όντως φέτος οι διεθνείς συμμετοχές είναι αυξημένες και μάλιστα κάποιες χώρες συμμετέχουν για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, όπως είναι για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και η Ιαπωνία, γεγονός που υπογραμμίζει και τη διεθνή δικτύωσή της. Διαχρονικός στόχος μας είναι η αύξηση των επισκεπτών, που επιτυγχάνεται μέσα από τον συνεχή εμπλουτισμό του περιεχομένου της έκθεσης του Σεπτεμβρίου, ενώ φιλοδοξούμε να παραμείνει η ΔΕΘ το μεγάλο γεγονός που χαρακτηρίζει το ξεκίνημα του φθινοπώρου εδώ και γενιές και σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής σεζόν στη χώρα.

Φέτος η 88η ΔΕΘ θα παρουσιάσει θεματικές που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, ενώ έντονο θα είναι το αποτύπωμα της συμμετοχής της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας.

Η ΔΕΘ είναι μια έκθεση πολύπλευρη με πολιτικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, ενώ έχει παράλληλα και το στοιχείο της γιορτής για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτός ο συνδυασμός την καθιστά μοναδική και αυτή τη μοναδικότητα θέλουμε να διαφυλάξουμε.

Με τη Γερμανία τιμώμενη χώρα φέτος, οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» στην 88η ΔΕΘ. Ποιες είναι προσδοκίες αναφορικά με την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων τόσο στο επιχειρηματικό πεδίο αλλά και ευρύτερα;

Η Γερμανία συμμετέχει φέτος στην 88η ΔΕΘ με μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές Τιμώμενης Χώρας στην ιστορία του θεσμού. Με καθολική κάλυψη και των 6.000 τ.μ. του περιπτέρου 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Γερμανία υπό το brand «made in Germany» και με σύνθημα hallo Ελλάδα θα παρουσιάσει στο κοινό 120 επιχειρήσεις και φορείς από όλο το φάσμα της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Κλάδοι όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση, η υψηλή τεχνολογία, η ενέργεια, οι μεταφορές-logistics, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροτική τεχνολογία και η τεχνολογία τροφίμων θα δώσουν δυναμικό «παρών» μέσα από μεγάλα ονόματα του γερμανικού επιχειρείν. Πιστεύουμε πως με τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ θα πετύχουμε περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες είναι ήδη στενές τόσο σε επίπεδο εμπορίου όσο και επενδύσεων.

Διαχρονικά η Γερμανία αποτελεί κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, υπάρχουν όμως πάντα περιθώρια βελτίωσης, νέων ευκαιριών συνεργασίας, αλλά και επενδυτικών κινήσεων.

Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με μεγάλους «παίκτες» της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ επενδύουμε και στις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών.

Το μεγάλο έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ μπαίνει σε «τροχιά» μετά και την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για την τεχνική προετοιμασία του διαγωνισμού. Ποια είναι τα επόμενα στάδια μέχρι την έναρξη των εργασιών και σε ποια φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Πράγματι το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ μπήκε σε «τροχιά». Η υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης μεταξύ των ΔΕΘ-HELEXPO, Growthfund (Υπερταμείο) και Ανεξάρτητης Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση ενός έργου που θα αλλάξει την πόλη. Η ανάπλαση προχωρά. Με την υπογραφή επισημοποιείται ουσιαστικά η έναρξη των διαδικασιών για τη διενέργεια του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού που προβλέπει την κατασκευή του σημαντικότερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού έργου της Μεταπολίτευσης στην πόλη. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ θα αποτελεί για λογαριασμό της ΔΕΘ-HELEXPO τον φορέα ωρίμανσης του έργου, αναλαμβάνοντας την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησής του, καθώς και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτή είναι και η επόμενη φάση.

Εκτιμούμε ότι από τη στιγμή της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών θα απαιτηθούν 5 με 6 χρόνια για την ολοκλήρωση της ανάπλασης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το έργο είναι σύνθετο και παράλληλα με τις κατεδαφίσεις των υφιστάμενων κτιρίων και την ανάπτυξη νέων, το εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να λειτουργεί, ώστε να υποστηρίζει την εκθεσιακή μας δραστηριότητα.

Θέλω να τονίσω πως το έργο της ανάπλασης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Θα ενισχύσει τόσο τον τοπικό όσο και τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο της, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα συμβάλλει στην τοπική οικονομία και θα ενισχύσει την απασχόληση των νέων. Την ίδια στιγμή θα προσφέρει στην πόλη έναν πράσινο «πνεύμονα» 100 στρεμμάτων με 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις, ενώ το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα με μεγάλη ενεργειακή εξοικονόμηση.